mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Tarta truskawkowo-cytrynowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Smaczne, wykwintne ciasto deserowe

Tarta truskawkowo-cytrynowa

Składniki:

Tarta truskawkowo-cytrynowa

 

  • 250g mąki pszennej
  • 75g margaryny
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki wody
  • 250g twarogu
  • 100g gęstej śmietany 36%
  • 100g cukru pudru
  • skórka starta z 1cytryny
  • 500g truskawek świeżych lub rozmrożonych
  • kilka listków melisy

Sposób przygotowania:

Tarta truskawkowo-cytrynowa
Piekarnik rozgrzać do 225stopni. Formę do tarty o śr.24cm wysmarować delikatnie masłem, brzeg wyłożyć folią aluminiową. W misce wymieszać mąkę, margarynę, 1łyżkę cukru pudru i wodę. Wyrobić ciasto, wyłożyć nim formę. Wstawić do piekarnika i piec 12minut. Wyjąć, pozostawić do ostygnięcia. W misce wymieszać twaróg, śmietanę, cukier puder, skórkę z cytryny aż do uzyskania gładkiej masy. Masą wypełnić tartę. Swieże truskawki umyć, osuszyć, pokroić na połówki. Mrożone truskawki rozmrozić w lodówce aby zachowały ładny kształt. Truskawki ułożyć na kremie, udekorować listkami melisy.

Tagi:

tarta