Kasja1986

Kasja1986

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Tarta wiosenna z brokułem i kalafiorem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Lekka, chrupiąca, tarta warzywna z brokułem i kalafiorem z serem camembert. Moja propozycja na wiosenny obiad.

Tarta wiosenna z brokułem i kalafiorem

Składniki:

Tarta wiosenna z brokułem i kalafiorem

 

  • ciasto francuskie
  • mały brokuł
  • mały kalafior
  • sól himalajska
  • pieprz ziołowy
  • mała marchewka
  • 2 okrągłe sery camembert, mogą być light
  • szczypiorek
  • pietruszka

Sposób przygotowania:

Tarta wiosenna z brokułem i kalafiorem
Formę na tartę, u mnie średnica 28 cm, wykładamy ciastem francuskim podpiekamy około 15 - 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. W tym czasie blanszujemy kalafiora i brokuła. Marchewkę kroimy na cienkie plasterki i podduszamy na maśle. Na podpieczony spód wykładamy warzywa, posypujemy solą i pieprzem ziołowym. Ser camembert obieramy z pleśni, kawałkami obranego sera obkładamy tartę. Podpiekamy kolejne 15 - 20 minut, aż ser ładnie się rozpuści i oblepi warzywa. Gotową tartę posypujemy zieleniną. Smacznego.