Sposób przygotowania:
zielona tarta 4
Z podanych składników wyrabiamy ciasto(mąki dodać tyle aby ciasto się nie kleiło może sie okazac troszke wiecej niz 2 szklanki),przekładamy do foremki,nakłówamy widelcem i dajemy do lodówki.Szpinak rozmrozić,rzucić na rozgrzaną łyżkę margaryny ( w rondelku),po 5 minutach dodać 3 ząbki czosnku,po kolejnych 5 minutach pół kostki startego zółtego sera...trzymać na małym ogniu mieszając od czasu do czasu aż wszystko się ładnie połączy.doprawić solą i pieprzem.Brokuł ugotować na parze na pół twardo..Pieczarki poddusić,połączyć z podsmażona cebulką,którą lepiej podsmażyć osobno-wtedy nie straci smaku,ponownie doprawić solą i pieprzem. Wyjąć z lodówki foremkę z ciastem.Wylać na nie szpinak,dać wędlinę albo kabanoski jak kto woli;),na to brokuł,można go teraz lekko posolić,i dać troche majonezu do smaku,drugą połowe zółtego sera,na sam koniec wykładamy pieczarki wymieszane z cebulą i dwoma surowymi jajkami. z reszty ciasta można udekorować wierzch tarty.Piec ok 40 min w 170st. ( u mnie to trwało troszkę dłużej bo mam już słaby piekarnik) dlatego należy patrzeć za pomocą patyczka/wykałaczki.
jaNina
joaska500
elus1990
szpiank kupiłam ten w kulkach..dałam 7-8sztuk,żółtego sera taką średniej wielkości kostkę:) tarta jest naprawdę pyszna;)
joaska500
Wierzę na słowo że jest pyszna :) Dam znać jak wyszła:)
bajtek
elus1990
zostało mi trochę ciasta,wykrawaczką zrobiłam gwiazdki...ale można dowolne kształty:)
tą drugą połowę żółtego sera można dać na też na pieczarki,zamiast na brokuły..:)