elus1990

elus1990

Kucharz
[Przepisów: 14]

zielona tarta 4

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

pyszna warzywna tarta na kruchym cieście

zielona tarta 4

Składniki:

zielona tarta 4

 

Sposób przygotowania:

zielona tarta 4
Z podanych składników wyrabiamy ciasto(mąki dodać tyle aby ciasto się nie kleiło może sie okazac troszke wiecej niz 2 szklanki),przekładamy do foremki,nakłówamy widelcem i dajemy do lodówki.Szpinak rozmrozić,rzucić na rozgrzaną łyżkę margaryny ( w rondelku),po 5 minutach dodać 3 ząbki czosnku,po kolejnych 5 minutach pół kostki startego zółtego sera...trzymać na małym ogniu mieszając od czasu do czasu aż wszystko się ładnie połączy.doprawić solą i pieprzem.Brokuł ugotować na parze na pół twardo..Pieczarki poddusić,połączyć z podsmażona cebulką,którą lepiej podsmażyć osobno-wtedy nie straci smaku,ponownie doprawić solą i pieprzem. Wyjąć z lodówki foremkę z ciastem.Wylać na nie szpinak,dać wędlinę albo kabanoski jak kto woli;),na to brokuł,można go teraz lekko posolić,i dać troche majonezu do smaku,drugą połowe zółtego sera,na sam koniec wykładamy pieczarki wymieszane z cebulą i dwoma surowymi jajkami. z reszty ciasta można udekorować wierzch tarty.Piec ok 40 min w 170st. ( u mnie to trwało troszkę dłużej bo mam już słaby piekarnik) dlatego należy patrzeć za pomocą patyczka/wykałaczki.