Sposób przygotowania:
Terrina z kalafiora i brokułu
Brokuł i kalafior dzielimy na różyczki- głąb i łodygi kroimy na mniejsze kawałki. Do wrzącej, lekko osolonej wody wrzucamy brokuł i gotujemy 5 minut. Łyżką cedzakową wyciągamy na durszlak i pozostawiamy do ocieknięcia i wystudzenia. W ten sam sposób traktujemy kalafiora (ale gotujemy go 10 minut), łodygi i głąby gotujemy 15 minut. Odcedzamy na durszlak i pozostawiamy - Jest to bardzo ważne, bo inaczej ciasto będzie bardzo wilgotne i będzie raczej smarowidłem a nie pasztetem. Po wystudzeniu odkładamy garść różyczek a resztę mielimy w maszynce do mięsa. Oddzielamy żółtka od białek Do zmielonej masy dodajemy kolejno:żółtka, kaszę mannę, kukurydzę,przyprawy i drobno pokrojony koperek a na końcu pianę z białek i pozostawione różyczki. Bardzo delikatnie mieszamy i przekładamy do formy keksowej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą Keksówkę wkładamy do dużego garnka i gotujemy 50 min na wolnym ogniu