monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Tarta wiosenna z brokułem, kapustą i jajkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 340
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kolejna nowość na tegoroczny stół. Lekka, bardzo dekoracyjna i co najważniejsze przepyszna! Do tego niezbyt kaloryczna, więc czegóż chcieć więcej?:)

Tarta wiosenna z brokułem, kapustą i jajkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tarta wiosenna z brokułem, kapustą i jajkami

 

  • Ciasto:
  • 160 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 55 g śmietany 12%
  • 1 żółtko
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 łyżek wody
  • Sól
  • 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku

 

  • Wypełnienie:
  • 55 g selera naciowego
  • 1 czerwona cebula
  • 15 g oleju rzepakowego
  • 250 g brokułu
  • 190 g kapusty pekińskiej
  • 2 jajka
  • 1 białko
  • 60 g jogurtu naturalnego
  • 75 g serka wiejskiego lekkiego
  • 2 jajka na twardo
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz do smaku
  • Forma 21 cm

Sposób przygotowania:

Tarta wiosenna z brokułem, kapustą i jajkami

Ciasto:

Tarta wiosenna z brokułem, kapustą i jajkami
rozwałkowane ciasto przełożyć delikatnie do formy i piec w 170 st

Z podanych składników zagnieść ciasto. Następnie wyrabiać je koło 3-4 minuty. Rozwałkować na grubość około 7 mm, wyłożyć do formy, lekko nakłuć.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. na 10 minut, wyjąć, przestudzić.

Wypełnienie:

Tarta wiosenna z brokułem, kapustą i jajkami
do podduszonych warzyw dodać kapustę i całość dusić do miękkosci

Cebulę i seler drobno pokroić , wrzucić na rozgrzana patelnię. Gdy się zeszklą , dodać porwanego na drobne różyczki brokułu. Podlać odrobiną wody i dusić,aż brokuł będzie na wpół miękki.

Lekko rozgotowanego brokuła rozgnieść przy pomocy widelca, i dodać posiekaną drobno kapustę.

Ponownie podlać wodą i dusić do miękkości wszystkich warzyw. Doprawić do smaku solą i pieprzem, zdjąć z ognia. Przestudzić.

ETAP 3:

Tarta wiosenna z brokułem, kapustą i jajkami
jajka wymieszać z jogurtem i serkiem ii dodać do warzyw

W misce roztrzepać jajka ( surowe) z białkiem, solą i startym czosnkiem. Dodać jogurt i serek, wymieszać.

Mieszaninę przelać do warzyw i dokładnie wymieszać.

ETAP 4:

Tarta wiosenna z brokułem, kapustą i jajkami
farszem wypełnić ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika

Nadzienie wyłożyć na kruchy spód. Obrane jajka na twardo pokroić na plastry, które ułożyć na wierzchu tarty.

Piec w 180 st około 25-30 minut, do ścięcia nadzienia. Smacznego!