SUPERPRZEPIS

Sałatkowe koszyczki

  • 4
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6
Sałatkowe koszyczki Więcej zdjęć (3)

To fajny pomysł, by w Święta Wielkanocne podać tradycyjną jarzynową sałatkę. Tak podana od razu smakuje lepiej:). Aby podkreślić świąteczny akcent koszyczków, można posypać je świeżą rzeżuchą.

Składniki:

Sałatkowe koszyczki

CIASTO:

  • 250 g mąki,
  • 1 jajko,
  • 1- 2 łyżki wody,
  • ok 1/2 łyżeczki soli,
  • 120 gram masła,
  • 1/3 łyżeczka proszku do pieczenia.

DODATKOWO

  • Foremki na tartaletki,
  • Tłuszcz do foremek

NADZIENIE

  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki groszku cukrowego z puszki,
  • 2 marchwie,
  • 0,5 selera,
  • 3 ogórki kiszone,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • Majonez,
  • Sól, pieprz do smaku
  • Szczypiorek do posypania

Sposób przygotowania:

Sałatkowe koszyczki

ETAP 1

Sałatkowe koszyczki
Składniki ciasta umieszczamy na stolnicy

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składnik ciasta i zagniatamy je.

ETAP 2

Sałatkowe koszyczki
Środek foremek wylepiamy ciastem

Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Foremkami wycinamy z niego koła.

Wyciętym ciastem wykładamy środki foremek.

ETAP 3

Sałatkowe koszyczki
Formujemy uchwyty koszyczków

Z pozostałego ciasta formujemy cienkie wałeczki o długości około 10 cm. Następnie zaplatamy ze sobą po dwa wałeczki i zawijamy, tak by powstały „rogaliki”.

Uformowane przekładamy na blaszkę. Po upieczeniu będą one wykorzystane do wykonania uchwytów koszyczków.

Zarówno babeczki jak i uchwyty pieczemy w 180°C do lekkiego zrumienienia.

Upieczone elementy studzimy.

ETAP 4

Sałatkowe koszyczki
Łączymy przygotowane składniki sałatki

NADZIENIE: Marchew, pietruszkę i seler myjemy i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ugotowane warzywa studzimy, obieramy, po czym kroimy w kostkę.

Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Ogórki kroimy w kostkę i odciskamy z soku.

Tak przygotowane składniki łączymy z groszkiem i majonezem. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

ETAP 5

Sałatkowe koszyczki
Upieczone babeczki wypełniamy sałatką

Gotową sałatką wypełniamy środki upieczonych babeczek. Na koniec w babeczki wbijamy uchwyty.

Całość posypujemy szczypiorkiem i podajemy.