Sposób przygotowania:
Sałatkowe koszyczkiETAP 1
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składnik ciasta i zagniatamy je.
ETAP 2
Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Foremkami wycinamy z niego koła.
Wyciętym ciastem wykładamy środki foremek.
ETAP 3
Z pozostałego ciasta formujemy cienkie wałeczki o długości około 10 cm. Następnie zaplatamy ze sobą po dwa wałeczki i zawijamy, tak by powstały „rogaliki”.
Uformowane przekładamy na blaszkę. Po upieczeniu będą one wykorzystane do wykonania uchwytów koszyczków.
Zarówno babeczki jak i uchwyty pieczemy w 180°C do lekkiego zrumienienia.
Upieczone elementy studzimy.
ETAP 4
NADZIENIE: Marchew, pietruszkę i seler myjemy i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ugotowane warzywa studzimy, obieramy, po czym kroimy w kostkę.
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Ogórki kroimy w kostkę i odciskamy z soku.
Tak przygotowane składniki łączymy z groszkiem i majonezem. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
ETAP 5
Gotową sałatką wypełniamy środki upieczonych babeczek. Na koniec w babeczki wbijamy uchwyty.
Całość posypujemy szczypiorkiem i podajemy.
ajrinwu
halina
gusia1000
Czekoladka 2