krystel

krystel

Starszy Kucharz
[Przepisów: 37]

Książka Kucharska: Pyszne tarty

Tarta wiśniowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

tare po upieczeniu ozdobić bitą śmietaną

Tarta wiśniowa

Składniki:

Tarta wiśniowa

 

  • 15dag.mąki
  • 111/2kostkimargarny
  • 2łyżki cukru pudru
  • 3/4łyżki wody
  • 1/2łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2kg.dojżałych wiśni
  • 2łyżki cukru pudru
  • 1opakowanie wiśniowej galaretki
  • 2łyżki bitej śmietany

Sposób przygotowania:

Tarta wiśniowa
Z podanych składników zagnieść ciasto ochłodzić w lodówce na 15 minut wyłożyć nim dno natłuszczonej formy formując ranciki. Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 15 minut. W tym czasie wydrylować wiśnie i rozpuścić galaretkę (dodając o 1/3 wody mniej jak w przepisie ) i pozostawić do całkowitego zastygnięcia. Gdy ciasto się podpiecze ułożyć ciasno w3iśnie i posypać cukrem pudrem wstawić do piekarnika na dalsze 15 minut. Po upieczeniu tarte ostudzić udekorować posiekaną galaretką wymieszną z bitą śmietaną.

Tagi:

tarta