iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Tarta wiśniowa krucha

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo lubię piec ciasta owocowe szczególnie wiśniowe i truskawkowe, w połączeniu z bitą śmietaną zawsze smakują świetnie.

Tarta wiśniowa krucha

Składniki:

Tarta wiśniowa krucha

 

  • 30 dag maki pszennej,
  • 3/4 kostki masła,
  • 10 dag cukru pudru,
  • 2 żółtka.
  • Masa:
  • 20 dag wiśni bez pestek,
  • 8 łyżek cukru pudru,
  • 1/2 litra smietany kremówki,
  • barwnik różowy.

Sposób przygotowania:

Tarta wiśniowa krucha
Z podanych składników zagniatamy ciasto i rozwałkowujemy w formie do tarty, kładziemy obciążenie aby spód został płaski przy pieczeniu. Pieczemy 20 min. w temp 160 stopni. Wyjmujemy studzimy. Śmietanę ubijamy z 4 łyżkami cukru pudru częsc barwimy na rózowo. Wiśnie dokładnie odciskamy i mieszamy z 4 łyżkami cukru pudru. Na spód wykładamy bitą śmietanę białą (częśc zostawiamy do dekoracji), na to kładziemy wiśnie i dekorujemy śmietaną za pomocą szprycki.

Tagi:

beza mak bezy tarta