Sposób przygotowania:
Tarta z wiśniamiETAP 1:
Przygotujemy kruche ciasto.
Mąkę i cukier puder przesiewamy do miseczki. Dodajemy żółtko i zimne, posiekane masło. Zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części: 2/3 i 1/3. Mniejszą część ciasta owijamy folią spożywczą i odstawiamy di lodówki.
Większą część ciasta przekładamy do formy na tartę, nakłuwamy, odstawiamy do lodówki na 30 minut, a następnie pieczemy przez 20 minut w 175 st.C.
ETAP 2:
Wiśnie myjemy, drylujemy. Do wiśni dodajemy mąkę ziemniaczaną i cukier, mieszamy.
Wiśnie wykładamy na kruche ciasto.
ETAP 3:
Mniejszą część ciasta wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i kroimy je na paseczki. Układamy je na wierzchu tarty.
Ciasto pieczemy w 175 st.C przez ok. 40 minut.
Przed podaniem tartę posypujemy cukrem pudrem.