Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Tarta z wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Proste i pyszne ciasto idealne na lato. Poza sezonem można oczywiście upiec takie ciacho z mrożonymi wiśniami.

Tarta z wiśniami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tarta z wiśniami

Na kruche ciasto:

Nadzienie wiśniowe:

 

  • cukier puder do posypania tarty
  • masło do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

Tarta z wiśniami

ETAP 1:

Tarta z wiśniami
Kruche ciasto przekładamy do formy na tartę, pieczemy

Przygotujemy kruche ciasto.
Mąkę i cukier puder przesiewamy do miseczki. Dodajemy żółtko i zimne, posiekane masło. Zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części: 2/3 i 1/3. Mniejszą część ciasta owijamy folią spożywczą i odstawiamy di lodówki.
Większą część ciasta przekładamy do formy na tartę, nakłuwamy, odstawiamy do lodówki na 30 minut, a następnie pieczemy przez 20 minut w 175 st.C.

ETAP 2:

Tarta z wiśniami
Na kruchym cieście układamy wiśnie połączone z mąką ziemniaczaną i cukrem

Wiśnie myjemy, drylujemy. Do wiśni dodajemy mąkę ziemniaczaną i cukier, mieszamy.
Wiśnie wykładamy na kruche ciasto.

ETAP 3:

Tarta z wiśniami
Na nadzieniu wiśniowym układamy paseczki z kruchego ciasta

Mniejszą część ciasta wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i kroimy je na paseczki. Układamy je na wierzchu tarty.
Ciasto pieczemy w 175 st.C przez ok. 40 minut.
Przed podaniem tartę posypujemy cukrem pudrem.