SUPERPRZEPIS

Tarta wiśniowa z kremem pana cotta

  • 7
         
ocena: 4/5 głosów: 11
Tarta wiśniowa z kremem pana cotta Więcej zdjęć (5)

Ciasto jest pracochłonne, ale ten smak wiśni w winie w włoskiem kremem śmietanowym wynagradza ten trud. Polecam, bo rozpływa się w ustach.

Składniki:

Tarta wiśniowa z kremem pana cotta

 

  • CIASTO
  • 150g mąki,
  • 100g masła,
  • 50g cukru pudru,
  • 2 żółtka,
  • KREM
  • mleko 100ml,
  • śmietana kremówka 150g,
  • czubata łyżka cukru,
  • aromat śmietankowy 1 łyżeczka,
  • 6g żelatyny,
  • WIŚNIE W WINIE
  • 600g wiśni,
  • 3,5 łyżki cukru,
  • 1/2 szklanki słodkiego czerwonego wina,
  • 1/2 szklanki soku wiśniowego lub wody,
  • żelatyna 15 g,
  • 1 łyżka wiórek kokosowych,
  • listki mięty do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Tarta wiśniowa z kremem pana cotta
Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy zimne masło i siekamy nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Następnie dodajemy cukier puder i żółtka, chwilkę siekamy nożem, a później rękoma zagniatamy ciasto. Z ciasta tworzymy kulę i wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki.



Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wyklejamy nim formę do tarty (24cm). Formę warto wysmarować cienko masłem. Ciasto pieczemy około 20 minut w 180 stopniach, aż do zarumienienia. Ciasto należy nakłuć widelcem. Dodatkowo można je obciążyć grochem lub ceramicznymi kulkami. Ciasto studzimy.



Mleko łączymy ze śmietanę, cukrem i aromatem, dokładnie mieszamy i zagotowujemy, dodajemy żelatynę i mieszamy aż do rozpuszczenia. Masę studzimy i wylewamy na ciasto. Odstawiamy do lodówki do stężenia.



Umyte wiśnie drylujemy i zasypujemy cukrem. Odstawiamy je na 1-2 godziny aż puszczą sok. Wówczas wstawiamy je ogień i zagotowujemy. Dolewamy wino i rozpuszczoną w soku wiśniowym/wodzie żelatynę (sok lub wodę należy podgrzać, żeby żelatyna się rozpuściła). Gdy masa zacznie tężeć wykładamy ją na krem i odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni aż się zarumienią i posypujemy nimi ciasto. Ciasto dekorujemy listkami mięty. Życzę smacznego ;)
Tarta wiśniowa z kremem pana cotta
Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodajemy zimne masło i siekamy nożem
Tarta wiśniowa z kremem pana cotta
Z ciasta tworzymy kulę i wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki.
Tarta wiśniowa z kremem pana cotta
Umyte wiśnie drylujemy i zasypujemy cukrem.
Tarta wiśniowa z kremem pana cotta
Dolewamy wino i rozpuszczoną w soku wiśniowym/wodzie żelatynę.

Tagi:

ciasto tarta