bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Tarta z mirabelkami i bezą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Pyszna tarta z mirabelkami i bezą na kruchym spodzie o lekko kwaskowym smaku. Polecam do popołudniowej kawy.

Tarta z mirabelkami i bezą

Składniki:

Tarta z mirabelkami i bezą

 

  • Ciasto kruche:

 

 

  • 0,5 szklanki cukru pudru

 

 

  • 3 żółtka

 

  • Beza:

 

  • 3 białka

 

  • 9 łyżek cukru pudru

 

  • Dodatkowo:

 

Sposób przygotowania:

Tarta z mirabelkami i bezą
Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, zawijamy w folię i na godzinę wstawiamy do lodówki.

Form do tary(30cm.) smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą, wylepiamy rozwałkowanym ciastem. Mirabelki myjemy, usuwamy z nich pestki, układamy na cieście skórą do dna, lekko je wciskamy.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut.

Z białek ubijamy pianę z cukrem pudrem, wykładamy na podpieczone ciasto, ponownie wstawiamy do piekarnika, pieczemy do uzyskania lekko złotego koloru.

Tagi:

tarta