2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

SUPERPRZEPIS

Truflowiec z bakaliami

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 17

Mega czekoladowa tarta z bakaliami bez pieczenia, zachwyci amatorów mocnych czekoladowych smaków, łatwa w przygotowaniu szkoda tylko że trzeba trochę poczekać aż dobrze stężeje.

Truflowiec z bakaliami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Truflowiec z bakaliami

 

  • Spód:
  • 180 g herbatników maślanych
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka ciemnego kakao
  • 1 łyżka cukru pudru trzcinowego
  • 70 g masła

 

  • Masa truflowa:
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 1 łyżka rumu
  • 2 łyżki cukru pudru trzcinowego
  • 100 g mieszanki bakaliowej studenckiej
  • 50 g białej czekolady

 

Sposób przygotowania:

Truflowiec z bakaliami
Spód: Herbatniki maślane pokruszyć drobniutko w woreczku foliowym ,masło rozpuścić w mikrofali, Czekoladę połamać , rozpuścić w kąpieli wodnej, połączyć z ciasteczkami oraz masłem wyrobić masę. Wylepić dno silikonowej formy o średnicy 20 cm do tarty i włożyć do lodówki. Masa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej cienkim strumieniem wlać rum i dodać żółtka , wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę pod koniec ubijania dodać cukier, zmiksować , wlać masę czekoladową z żółtkami i delikatnie wymieszać. Wylać na ciasteczkowy spód posypać bakaliami. Wstawić na całą noc do lodówki. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej polać truflową tartę przed podaniem. Życzę smacznego!
Truflowiec z bakaliami
białka do nadzienia ubijamy na sztywną pianę
Truflowiec z bakaliami
wylepiony ciasteczkowy spód w formie silikonowej
Truflowiec z bakaliami
wylewamy gotową masę czekoladową
Truflowiec z bakaliami
na wierzch posypujemy mieszanką bakaliową chłodzimy w lodówce