Sposób przygotowania:
Tarta z białą czekoladą i kardamonem
1. Z mąki, masła, wody i soli zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć na pół godz. do lodówki. Formę do tarty o śr. 25 cm natłuścić, wysypać bułką tartą. Ciasto rozwałkować, wylepić dno i brzegi formy. Odciąć nadmiar ciasta. Przykryć papierem do pieczenia, obciążyć np. ziarnami fasoli i piec ok. 15 min w temp. 190st. Usunąć papier i piec jeszcze 10 min. Przestudzić. 2. Wyskubać ziarna kardamonu utrzeć w moździerzu na proszek, wymieszać z posiekaną czekoladą. Żelatynę namoczyć w trosze zimnej wody, odstawić na 5 min. Następnie, podgrzewając, rozpuścić i lekko przestudzić. Śmietankę zagotować, zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę, dokładnie rozmieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Dodać żelatynę, wymieszać. Lekko schłodzić. Przelać na gotową tartę. Schładzać ok. 3 godz. Przechowywać w lodówce.