marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Tarta z brzoskwiniowym musem i pianą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Tarte są najczęściej pieczone i serwowane na kinder-party,ale i też garden-party i desery po obiedzie lub podwieczorki. Czasami można zapiec na masie pianę jak w w tym przepisie.

Tarta z brzoskwiniowym musem i pianą

Składniki:

Tarta z brzoskwiniowym musem i pianą

 

  • 200 g.mąki pszennej,
  • 180 g.margaryny lub miękkiego masła,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2-3 żółtka(mogą być gotowane),
  • cukier waniliowy,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • kartonik śmietanki 30%,
  • tłuszcz do formy,
  • puszka brzoskwiń,
  • 2-3 białka z jaj,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

Tarta z brzoskwiniowym musem i pianą
Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z niecałą kostką masła lub margaryny ostrym i długim nożem. Zsunąć na stos, zrobić dołek i wbić żółtka surowe lub też ugotowane wcześniej i posiekać z cukrem,śmietanką, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Wyrobić i zagnieść składniki na gładkie ciasto. Zapakować w woreczek i schłodzić w lodówce przez 30 min. Brzoskwinie wyjąć z puszki, odsączyć na sitku, pokroić na średnią kostkę, wsypać do miksera z komorą i zmiksować na pulpę. Ciasto wyjąć, rozwałkować, posypując mąką pod spód i wylepić nim natłuszczoną blaszkę do tartej, pozalepiać ciasto na brzegach. Wyłożyć pulpę brzoskwiniową na wierzch ciasta, a blachę wstawić do nagrzanego do 200 st .C piekarnika. Piec z 30 min. na środkowym szczeblu,a międzyczasie ubić pianę z białek na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Wysunąć blachę do połowy i wyłożyć pianę na wierzch. Wsunąć ponownie i zapiekać z 5-8 min.,obserwując przez szybkę, czy się zrumieniła. Wtedy to wyjąć, ostudzić i kroić.

Tagi:

tarta