Sposób przygotowania:
Tarta z brzoskwiniowym musem i pianą
Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z niecałą kostką masła lub margaryny ostrym i długim nożem. Zsunąć na stos, zrobić dołek i wbić żółtka surowe lub też ugotowane wcześniej i posiekać z cukrem,śmietanką, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Wyrobić i zagnieść składniki na gładkie ciasto. Zapakować w woreczek i schłodzić w lodówce przez 30 min. Brzoskwinie wyjąć z puszki, odsączyć na sitku, pokroić na średnią kostkę, wsypać do miksera z komorą i zmiksować na pulpę. Ciasto wyjąć, rozwałkować, posypując mąką pod spód i wylepić nim natłuszczoną blaszkę do tartej, pozalepiać ciasto na brzegach. Wyłożyć pulpę brzoskwiniową na wierzch ciasta, a blachę wstawić do nagrzanego do 200 st .C piekarnika. Piec z 30 min. na środkowym szczeblu,a międzyczasie ubić pianę z białek na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Wysunąć blachę do połowy i wyłożyć pianę na wierzch. Wsunąć ponownie i zapiekać z 5-8 min.,obserwując przez szybkę, czy się zrumieniła. Wtedy to wyjąć, ostudzić i kroić.