aneczka84

aneczka84

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Tarta z musem jabłkowo-pomarańczowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tarta z musem jabłkowo-pomarańczowym smakuje moim najbliższym. Zrobiłam ją i zaprosiłam na kawę znajomych z okazji naszej 6 rocznicy znajomości z mężem :) Jest co świętować podczas majowego weekendu.

Tarta z musem jabłkowo-pomarańczowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta z musem jabłkowo-pomarańczowym

 

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 200 gram masła
  • 4 żółtka
  • przyprawa do ciasta KAMIS
  • olej kokosowy

 

  • 1 słoik (500 gram) domowej konfitury jabłkowej
  • 1 pomarańcza
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka margaryny
  • cukier puder do posypki

 

Sposób przygotowania:

Tarta z musem jabłkowo-pomarańczowym
Do dużej miski wsypujemy po kolei mąkę pszenną, masło, żółtka oraz cukier puder, jak również przyprawę do ciast od . Wszystkie składniki porządnie ugniatamy na jednolite ciasto. Gotowe ciasto kroimy na dwie połówki. Na silikonową formę do tarty smarujemy cienką warstwę oleju kokosowego. Jedną z połówek ciasta wykładamy na formę. Wraz z drugą połówką ciasta wkładamy do lodówki na około 30 minut. W między czasie przygotowujemy mus jabłkowo-pomarańczowy. Do rondelka dajemy masło i je rozpuszczamy. Następnie cała zawartość słoiczka z domową konfiturą jabłkową również dodajemy. Pomarańczę obieramy i kroimy w kostkę i dodajemy do rondelka. Wszystko razem delikatnie mieszamy i przykrywamy pokrywka, aby wszystko razem delikatnie poddusić. Co jakiś czas mieszamy drewnianą łyżką, aby się nic nie przypaliło. Gdy już owoce będą miękkie dodajemy cukier. Ponownie wszystko mieszamy i przykrywamy pokrywką. Gdy już owoce będą miękkie, to odstawiamy je do ostygnięcia. Wyciągamy ciasto z lodówki. A przestudzone owoce blendujemy, aby powstał mus. Cisto w formie na całej jego powierzchni przekuwamy widelcem, aby podczas pieczenia nie rosło do góry i miało obieg powietrza. Wstawiamy je na około 15 minut do piekarnika i pieczemy je w temperaturze 180 stopni Celcjusza. Gdy już nam się spód upiecze, to wyciągamy je i wlewamy mus i rozsmarowujemy go na całej powierzchni ciasta. Z drugiej połóweczki ciasta robimy cienkie paski. Ciasto wałkujemy na grubiśc około 5 mm i kroimy je w długie paski na szerokość około 1,5 cm. Takie paseczki układamy delikatnie na mus tworząc kratkę. Dodatkowo wykonałam foremką dwa serduszka ale o moja inwencja twórcza, że względu na naszą rocznicę znajomości z mężem :) Ponownie wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy ponownie przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni Celcjusza. Gotową tartę wyciągamy i posypujemy cukrem pudrem. Specjalnie posypujemy na gprace ciasto cukrem pudrem, bo mus jest jeszce ciepły i zdąży cukier wsiąknąć w siebie, tworząc jedynie posypkę na cieście :) SMACZNEGO !!
Tarta z musem jabłkowo-pomarańczowym
Z mąki pszennej, żółtek, cukru pudru, przyprawy do ciast KAMIS oraz masła ugniatamy cisto.
Tarta z musem jabłkowo-pomarańczowym
z Jednej połówki ciasta układamy na foremce silikonowej do pieczenia tarty.
Tarta z musem jabłkowo-pomarańczowym
Następnie robimy mus jabłkowo-pomarańczowy.
Tarta z musem jabłkowo-pomarańczowym
Wylewamy go na powierzchnię cista i pieczemy.