paula231406

paula231406

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 769]

Tarta z dżemem jagodowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

po prostu uwielbiam ja tak jak reszta mojej rodziny

Tarta z dżemem jagodowym

Składniki:

Tarta z dżemem jagodowym

 

  • 1,5 szk mąki
  • 1,5 szk mleka
  • 3/4 szk cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 kostka masła
  • opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
  • słoik dżemu jagodowego
  • garść płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Tarta z dżemem jagodowym
Budyń gotujemy jak zazwyczaj na mleku. odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie zabieramy się za ciasto. Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Mąkę zagniatamy z 2 łyżkami cukru pudru, żółtkami, 1/4 kostki masła oraz szczyptą soli.. Wyrabiamy do momentu aż ciasto stanie się jednolite. Gotowe ciasto wkładkowy do zamrażalnika na 15 min aby się schłodziło. Ugotowany wcześniej budyń łączymy za pomocą miksera z resztą cukru pudru i masła. Ciasto wyjmujemy z zamrażalki. Przekładamy na posmarowaną tłuszczem formę. Pieczemy w temp 200C 15-20 minut. Na ciast wykładamy krem budyniowy, rozsmarowujemy. Na niego dżem i też rozprowadzamy po cieście. Górę posypujemy płatkami migdałów