Sposób przygotowania:
Czekoladowa tarta z kremem kokosowym
KRUCHE CIASTO Mąkę wymieszać z kakao i posiekać z masłem. Do powstałych grudek dodać żółtko, cukier , sól i wodę. Energicznie zagnieść na jednolite ciasto. Uformować kulę, spłaszczyć i owiniętą folią włożyć do lodówki na min. godzinę. po tym czasie, ciasto wyciągnąć, rozwałkować na kształt krążka i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy do tarty (26cm). wykleić boki i tak przygotowaną włożyć jeszcze do lodówki. Rozgrzać piekarnik do 180*C, schłodzoną tartę - nakłutą widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć ją np. ryżem, grochem,etc. włożyć do piekarnika na 10min. po tym czasie zdjąć papier z obciążeniem i włożyć jeszcze na ok.20min. Wystudzić.
KREM KOKOSOWY: Żółtka utrzeć ze 0,5 szklanki cukru i cukrem wanilinowym. Wlać 0,5 szklanki mleka, zmieszane obie mąki i zmiksować na gładko. Mleko, które pozostało zagotować z dodatkiem pozostałego cukru. Na wrzące mleko wlać przygotowaną wcześniej masę. Mieszać całość aż do uzyskania gęstej konsystencji . Ugotowany budyń wystudzić. Miękkie masło utrzeć. Ciągle miksując, stopniowo dodawać wystudzoną masę budyniową, a następnie wiórki kokosowe i startą białą czekoladę( na posypanie tarty zostawić 2 paski!) Na wystudzony kruchy spód, wyłożyć krem kokosowy i obsypać pozostawioną startą białą czekoladą. Schłodzić w lodówce.
KREM KOKOSOWY: Żółtka utrzeć ze 0,5 szklanki cukru i cukrem wanilinowym. Wlać 0,5 szklanki mleka, zmieszane obie mąki i zmiksować na gładko. Mleko, które pozostało zagotować z dodatkiem pozostałego cukru. Na wrzące mleko wlać przygotowaną wcześniej masę. Mieszać całość aż do uzyskania gęstej konsystencji . Ugotowany budyń wystudzić. Miękkie masło utrzeć. Ciągle miksując, stopniowo dodawać wystudzoną masę budyniową, a następnie wiórki kokosowe i startą białą czekoladę( na posypanie tarty zostawić 2 paski!) Na wystudzony kruchy spód, wyłożyć krem kokosowy i obsypać pozostawioną startą białą czekoladą. Schłodzić w lodówce.