Sposób przygotowania:
Tarta z gruszką w czekoladziePrzygotowanie ciasta
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier, cukier z prawdziwą wanilią i pokrojone na kawałki masło.
Siekać aż masło będzie w małych kawałeczkach.
Uformować kopiec, wbić jajko, zagnieść ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i odłożyć na 45 minut do lodówki.
Wykładanie formy ciastem
Wyjąć połowę ciasta, drugą zawinąć i z powrotem włożyć do lodówki.
Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy, natartym mąką wałkiem.
Ostrożnie, za pomocą wałka przenieść do wysmarowanej masłem formy do tarty o średnicy 24 cm.
Po nakłuwać widelcem, zapiekać 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Przygotowanie nadzienia
Na zapieczone ciasto wyłożyć pokrojoną w kostkę czekoladę oraz pokrojone gruszki.
Układanie kratki
Wyjąć drugą połowę ciasta, rozwałkować, podzielić na paski, wylepić z nich kratkę na cieście.
Włożyć z powrotem do piekarnika i piec jeszcze przez 20-25 minut do zrumienienia.