Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Tarta z gruszką w czekoladzie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mój kolejny przepis na tartę, tym razem z gruszkami i rozpływającą się czekoladą. Ciasto ładnie wygląda i rewelacyjnie smakuje. Polecam.

Tarta z gruszką w czekoladzie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tarta z gruszką w czekoladzie

 

  • Kruche ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jaja
  • 200 g zimnego masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • Nadzienie:
  • 1 duża gruszka (lub dwie mniejsze)
  • 1 tabliczka dobrej jakości mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Tarta z gruszką w czekoladzie

Przygotowanie ciasta

Tarta z gruszką w czekoladzie
Przygotowanie kruchego ciasta na tartę

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier, cukier z prawdziwą wanilią i pokrojone na kawałki masło.

Siekać aż masło będzie w małych kawałeczkach.

Uformować kopiec, wbić jajko, zagnieść ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i odłożyć na 45 minut do lodówki.

Wykładanie formy ciastem

Tarta z gruszką w czekoladzie
Gotowe ciasto w foremce przed upieczeniem

Wyjąć połowę ciasta, drugą zawinąć i z powrotem włożyć do lodówki.

Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy, natartym mąką wałkiem.

Ostrożnie, za pomocą wałka przenieść do wysmarowanej masłem formy do tarty o średnicy 24 cm.

Po nakłuwać widelcem, zapiekać 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Przygotowanie nadzienia

Tarta z gruszką w czekoladzie
Kruche ciasto z gruszkami i czekoladą przed upieczeniem

Na zapieczone ciasto wyłożyć pokrojoną w kostkę czekoladę oraz pokrojone gruszki.

Układanie kratki

Tarta z gruszką w czekoladzie
Układanie kratki z pasków ciasta na tarcie

Wyjąć drugą połowę ciasta, rozwałkować, podzielić na paski, wylepić z nich kratkę na cieście.

Włożyć z powrotem do piekarnika i piec jeszcze przez 20-25 minut do zrumienienia.