czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Czekoladowa tarta z gruszkami

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Ta tarta jest delikatna w smaku i nie za słodka. Żaden łasuch jej się nie oprze...

Czekoladowa tarta z gruszkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Czekoladowa tarta z gruszkami

 

 

Sposób przygotowania:

Czekoladowa tarta z gruszkami
1. Ze składników zagnieść kruche ciasto. Owinąć w folią aluminiową i włożyć na 1/2 godz do lodówki. Następnie wylepić dno formy na tartę o śr.27cm i nakłuć widelcem. Piec ok. 20 min w temp. 190st. 2. Gruszki obrać, pokroić w ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Zagotować wraz z kompotem z jabłek i ostudzić. Gruszki wyjąć, odcedzić. Kompot zmieszać z żółtkami oraz mąką ziemniaczaną. Mleko zagotować z czekoladą i cukrem, wlać kopmot, zagotować. Ciepłą masę wylać na podpieczony spód. Promieniście ułożyć cząstki gruszek. Piec ok. 20 min w temp. 180st.
Czekoladowa tarta z gruszkami
Ciastem wylepiamy dno formy na tartę o sr.27cm
Czekoladowa tarta z gruszkami
Ciepłą masę budyniową wylewamy na podpieczony spód
Czekoladowa tarta z gruszkami
Gruszki ukladamy promirniście na wierzchu tarty