jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Tarta pomidorowo- cukiniowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pomidory i cukinia stanowią pyszne połączenie. Najczęściej wykorzystujemy je w trakcie przygotowania popularnego lecza. Tym razem warzywa te połączyłam przygotowując tarte.

Tarta pomidorowo- cukiniowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta pomidorowo- cukiniowa

CIASTO (12x 36 cm)

NADZIENIE

Sposób przygotowania:

Tarta pomidorowo- cukiniowa

ETAP 1

Tarta pomidorowo- cukiniowa
Składniki ciasta umieszczamy na stolnicy

CIASTO: Na stolnicę przesiewamy mąkę. Wykładamy na nią pozostałe składniki ciasta.

ETAP 2

Tarta pomidorowo- cukiniowa
gotowe ciasto schładzamy

Całość zagniatamy. Gotowe ciasto schładzamy w lodówce około 40 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykładamy nim dno i boki tarty.

ETAP 3

Tarta pomidorowo- cukiniowa
po wyłożeniu ciasta pieczemy je 20 minut

Tak przygotowaną tarte wkładamy do nagrzanego piekarnika. Podpiekamy ją około 20 minut w 180°C. Między czasie przygotowujemy składniki nadzienia.

ETAP 4

Tarta pomidorowo- cukiniowa
Część spoiwa wykładamy na podpieczone ciasto

NADZIENIE: Jajko, śmietanę, starty ser, natkę pietruszki oraz przyprawy umieszczamy w garnku. Składniki miksujemy. W ten sposób otrzymujemy spoiwo.

Pomidory oraz cukinię kroimy w plasterki.

Na podpieczone kruche ciasto wykładamy 2/3 spoiwa.

ETAP 5

Tarta pomidorowo- cukiniowa
na spoiwo wykładamy pozostałe składniki nadzienia

Na spoiwo w dwóch rzędach wykładamy naprzemiennie plasterki pomidora oraz cukinii.

Na warzywa wykładamy pozostałą część spoiwa. Po nałożeniu nadzienia tarte ponownie wkładamy do piekarnika.

Pieczemy ją kolejne 20 minut. Gotową wyjmujemy. Podajemy na ciepło lub zimno.


Tagi:

tarta