LuKaSz4761

LuKaSz4761

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 344]

Tarta z jagodami i bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Tatar z jagodami i bitą śmietana to dobre ciasto na podwieczorek dla wymagających chociaż łatwe by zrobić to samemu ;)

Tarta z jagodami i bitą śmietaną

Składniki:

Tarta z jagodami i bitą śmietaną

 

Sposób przygotowania:

Tarta z jagodami i bitą śmietaną
Mąkę przesiać dodać szczyptę soli i pokrojoną w kostki margarynę.Dodać cukier puder ,żółtko i śmietanę .Składniki połączyć ze sobą razem wymieszać i zagnieść ciasto i uformować z niego kulę zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na około 30 minut . ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość 5, 6 mm Wyłożyć w nim formę na tartę lub dno i boki tortownicy.Nakłuć ciasto widelcem lub szpikulcem w wielu miejscach i piec w temp.200 C na około 20-25 minut upieczoną tartę ostudzić nie wyjmując z formy a następnie posmarować dno i boki Tarty dżemem . Jagody oczywiście opłukać i osuszyć i połowę jagód ułożyć na tarcie posmarowanej dżemem ubić na sztywno śmietankę z cukrem pudrem ,i przykryć jagody śmietanką Formę z tatrą owinąć folią aluminiową i włożyć do zamrażalnika na około 2 hpo 2 h można zjeść

Tagi:

tarta