Sposób przygotowania:
Tarta z jagodami i bitą śmietaną
Mąkę przesiać dodać szczyptę soli i pokrojoną w kostki margarynę.Dodać cukier puder ,żółtko i śmietanę .Składniki połączyć ze sobą razem wymieszać i zagnieść ciasto i uformować z niego kulę zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na około 30 minut . ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość 5, 6 mm Wyłożyć w nim formę na tartę lub dno i boki tortownicy.Nakłuć ciasto widelcem lub szpikulcem w wielu miejscach i piec w temp.200 C na około 20-25 minut upieczoną tartę ostudzić nie wyjmując z formy a następnie posmarować dno i boki Tarty dżemem . Jagody oczywiście opłukać i osuszyć i połowę jagód ułożyć na tarcie posmarowanej dżemem ubić na sztywno śmietankę z cukrem pudrem ,i przykryć jagody śmietanką Formę z tatrą owinąć folią aluminiową i włożyć do zamrażalnika na około 2 hpo 2 h można zjeść