marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Tarta z jagodami i frużeliną wiśniową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Do kruchych tart najczęściej daje się świeże owoce, własnej roboty konfitury, dżemy lub nawet galaretki. Zapieka się nawet na nich pianę z białek co tworzy" kropkę nad i" przy przyrządzaniu deseru.

Tarta z jagodami i frużeliną wiśniową

Składniki:

Tarta z jagodami i frużeliną wiśniową

 

  • 200 g mąki pszennej tortowej,
  • 150 g miękkiego masła,
  • 3-4 żółtka,
  • cukier waniliowy lub cukier puder,
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 35 dag jagód,
  • słoiczek frużeliny wiśniowej,
  • tłuszcz do blaszki.

Sposób przygotowania:

Tarta z jagodami i frużeliną wiśniową
Składniki na kruche ciasto jak mąka, kostka tłuszczu, żóltka surowe lub ugotowane, śmietanka, cukier waniliowy lub cukier puder oraz proszek do pieczenia i szczyptę soli wyrabiać i zagnieść w kulę. Zapakować i schłodzić w lodówce przez godzinę.


Jagody przebrać i opłukać na sitku bieżącą wodą oraz poczekać, by obciekly. Frużelinę zaś można przyrządzić samodzielnie ze świeżych wiśni, które muszą być wydrylowane przed gotowaniem. Dalej postępować zgodnie z przepisem na konfitury, jeśli się potrafi -ja nie umiem, dlatego użyję gotowej frużeliny kupionej w sklepie.

Piekarnik nagrzać do 200 st. C blaszkę do tartej natłuścić i wylepić ciastem kruchym oraz ponakłuwać wierzch ciasta widelcem. Wstawić na 25 min. do piekarnika lub trochę dłużej. Po upieczeniu wyjąć, wystudzić,a potem wyłożyć na wierzch jagody i zalać je frużeliną, uważając by nie było jej za dużo. Potem wstawić do lodówki dobrze ostudzone ciasto w formie na 40 min. Po upływie czasu wyjąć i udekorować deser kleksami bitej śmietany i pokroić na trójkaty i podawać na talerzykach deserowych.

pieczenie


Tagi:

tarta