Sposób przygotowania:
Tarta z jagodami i frużeliną wiśniową
Składniki na kruche ciasto jak mąka, kostka tłuszczu, żóltka surowe lub ugotowane, śmietanka, cukier waniliowy lub cukier puder oraz proszek do pieczenia i szczyptę soli wyrabiać i zagnieść w kulę. Zapakować i schłodzić w lodówce przez godzinę.
Jagody przebrać i opłukać na sitku bieżącą wodą oraz poczekać, by obciekly. Frużelinę zaś można przyrządzić samodzielnie ze świeżych wiśni, które muszą być wydrylowane przed gotowaniem. Dalej postępować zgodnie z przepisem na konfitury, jeśli się potrafi -ja nie umiem, dlatego użyję gotowej frużeliny kupionej w sklepie.
Piekarnik nagrzać do 200 st. C blaszkę do tartej natłuścić i wylepić ciastem kruchym oraz ponakłuwać wierzch ciasta widelcem. Wstawić na 25 min. do piekarnika lub trochę dłużej. Po upieczeniu wyjąć, wystudzić,a potem wyłożyć na wierzch jagody i zalać je frużeliną, uważając by nie było jej za dużo. Potem wstawić do lodówki dobrze ostudzone ciasto w formie na 40 min. Po upływie czasu wyjąć i udekorować deser kleksami bitej śmietany i pokroić na trójkaty i podawać na talerzykach deserowych.
Jagody przebrać i opłukać na sitku bieżącą wodą oraz poczekać, by obciekly. Frużelinę zaś można przyrządzić samodzielnie ze świeżych wiśni, które muszą być wydrylowane przed gotowaniem. Dalej postępować zgodnie z przepisem na konfitury, jeśli się potrafi -ja nie umiem, dlatego użyję gotowej frużeliny kupionej w sklepie.
Piekarnik nagrzać do 200 st. C blaszkę do tartej natłuścić i wylepić ciastem kruchym oraz ponakłuwać wierzch ciasta widelcem. Wstawić na 25 min. do piekarnika lub trochę dłużej. Po upieczeniu wyjąć, wystudzić,a potem wyłożyć na wierzch jagody i zalać je frużeliną, uważając by nie było jej za dużo. Potem wstawić do lodówki dobrze ostudzone ciasto w formie na 40 min. Po upływie czasu wyjąć i udekorować deser kleksami bitej śmietany i pokroić na trójkaty i podawać na talerzykach deserowych.
pieczenie