Sposób przygotowania:
Tarta z jagodami
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w robocie kuchennym i szybko zagniatamy z nich ciasto. Jeśli nie posiadacie robota czy też malaksera, ciasto zagniatamy na blacie kuchennym, siekając najpierw zimne masło z mąką, a następnie dodając pozostałe składniki. Staramy się jak najdłużej mieszać składniki nożem, tylko na koniec używając rąk, bo kruche ciasto powinno być zagniatane tak, aby masło pozostało jak najdłużej zimne. Z ciasta formujemy kulę, owijamy ją folia spożywczą i wkładamy do lodówki na 60 minut. W międzyczasie w miseczce mieszamy mielone migdały, mąkę, roztopione masło i brązowy cukier. W osobnej misce mieszamy jagody z cukrem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto wyjmujmy z lodówki i odcinamy z niego 1/3 cześć, która ponownie chowamy do lodówki. Pozostałe ciasto cienko wałkujemy na koło o średnicy nieco większej niż tortownica. Tortownicę natłuszczamy i posypujemy tartą bułką, układamy w niej ciasto, wywijając delikatnie jego brzegi do góry. Ciasto nakłuwamy widelcem, układamy na nim masę migdałową, a następnie jagody. Pozostałe ciasto wyjmujemy z lodówki, cienko wałkujemy i tniemy radełkiem na paski z których ułożymy kratkę na wierzchu tarty. Paski ciasta smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem. Ciasto pieczemy 30 minut. Wyjmujemy z tortownice kiedy będzie już wystudzone.
ramires