Sposób przygotowania:
Tarta z jagodami i mascarpone
Składniki na ciasto szybko zagnieśc.Formę na tartę o średnicy 20cm wysmarować masłem,oprószyć mąką.Spód formy i boki obklejić ciastem wstawić do lodówki na conajmniej 30min.Jagody zagotować z cukrem,gotować przez 5 minut,następnie starannie rozpuścić mączkę ziemniaczaną w zimnej wodzie dodawać do jagód wciąż mieszając.Zmiejszyć *ogień* goować około minuty aż jagody zgęstnieją,odstawić z ognia aż ostygną. Piekarnik rozgrzać do temp.200st.C Podpiec spód przez 20min na lekko złocisty kolor,wystawić do ostygnięcia.Obniżyć temp.do 180stopni. Utrzeć zółtka z 2 łyżkami cukru na jasną kremową masę,dodać mascarponę i eksrant waniliowy ubijać aż otrzyma się jednolitą masę.Na ostudzonym spodzie rozsmarować krem mascarpone,a na wierzch wyłożyć jagody pozostawiając około 2cm wolnego przy brzegach.Z resztki ciasta obsypac tartę.Wstawić do piekarnika na około 30 minut,po schłodzeniu wstawić do lodówki na minimum 2godz. Smacznego !