marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Książka Kucharska: Pyszne tarty

Krucha tarta z jagodami i pianą.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Składniki na ciasto wyrobić,zagnieść i wstawić na pół godziny do lodówki.Rozłożyć na blasze,piec 30 min.Wyjąć,dodać jagód,ubitą pianę.Zapiec

Krucha tarta z jagodami i pianą.

Składniki:

Krucha tarta z jagodami i pianą.

 

  • 2 szklanki mąki,
  • pół kostki masła,
  • 2 żółtka,
  • 1/4 szklanki śmietanki,
  • pół szklanki cukru,
  • 1/2 łyżeczki proszku dopieczenia,
  • szklanka jagód z mrożonki,
  • białka do ubicia piany,
  • łyżeczka soli,
  • tłuszcz do formy,
  • bułka tarta do wysypania blachy.

Sposób przygotowania:

Krucha tarta z jagodami i pianą.
Mąkę z proszkiem wysypać na stolnicę,dodać masło,posiekać,do- -dać osobno żółtka,cukier,śmietankę,trochę soli.Wyrobić i zagnieść oraz wsadzić do folii i wstawić na pół godziny do lodówki.Jagody rozmrozić,a jak świeże to opłukać dokładnie,osączyć.Blachę natłuś- -cić,wysypać bułką tartą,nagrzać piekarnik,rozłożyć rozwałkowane ciasto na blaszce,wstawić do piekarnika i piec ok.25-30 min.Wyjąć, ostudzić,nałożyć jagody,dodać ubitą pianę,do której dodać trochę cukru,by była sztywniejsza.Wstawić ponownie do piekarnika,aby zapiec pianę z 10-15 min.Po zapieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i przestudzić lekko,a potem pokroić.

Tagi:

piana tarta