Magda_Daria

Magda_Daria

Szef Kuchni
[Przepisów: 25]

Tarta z konfiturą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Banalna w przygotowaniu, smacznie się prezentuje i oczywiście smakuje. Zaletą jest fakt, że można użyć jakiejkolwiek konfitury bądź dobrej jakości dżemu- robiłam to ciasto w wersji truskawkowej, wiśniowej i agrestowej i za każdym razem raz dwa znika.

Tarta z konfiturą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta z konfiturą

 

  • 500 g mąki,
  • 3 żółtka,
  • 1 jajko
  • , 150 g cukru pudru,
  • 250 g margaryny,
  • słoiczek konfitury/ dobrej jakości dżemu

Sposób przygotowania:

Tarta z konfiturą
Margarynę ucieraj z cukrem pudrem a następnie dodaj żółtka i jajko, na samym końcu po trochę mąki. Uformuj kulę i w folii aluminiowej włóż na godzinę do lodówki. Po tym czasem podziel na dwie części - 1/3 ciasta schowaj z powrotem do lodówki a z 2/3 uformuj placek. Jeżeli nie masz problemu z wałkowaniem i przenoszeniem później ciasta do formy to użyj wałka, mnie to jednak nigdy nie wychodzi - ciasto się rozrywa, także rozprowadzam po prostu palcami ciasto po silikonowej tartownicy (wysmarowanej wcześniej masłem). Na wierzch daję folię i wysypuję kaszę/ groch. Wkładam do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na ok. 15minut - tak żeby ciasto nie kleiło się do folii. Wyciągam, smaruję wierzch roztrzepanym białkiem a następnie pokrywam konfiturą/ dżemem - u mnie była to wiśniowa konfitura własnej roboty. Następnie wyciągam pozostałą część ciasta z lodówki i formuję paski - roluję w rekach to ciasto a żeby się nie kleiło smaruję ręce olejem. Paski nigdy mi idealnie nie wychodzą, ale w końcu ciasto ma przede wszystkim dobrze smakować. Wkładam ponownie do piekarnika na 20minut - do zarumienienia się tych paseczków. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem i gotowe :) Wygląda niepozornie a jeszcze nie zdarzyło mi się, żeby komuś nie smakowała bądź została na drugi dzień a zawsze robię dwie ... :)
Tarta z konfiturą
Przygotuj wszystkie potrzebne składniki
Tarta z konfiturą
Połącz i z powstałej masy uformuj kulę i włóż do lodówki na godzinę
Tarta z konfiturą
Wyłóż ciasto do tartownicy posmarowanej masłem
Tarta z konfiturą
Po upieczeniu spodu wyłóż nadzienie i uformuj paseczki - teraz na 20 minut z powrotem do piekarnika i gotowe !

Tagi:

jajko jajka tarta