Sposób przygotowania:
Tarta z łososiem wędzonym i serkiem
Tartownice wyklejam ciastem, nakłówam widelcem i podpiekam okolo 10 minut w 180 stopniach. Wyjmuje ciasto i studze. Z serka robimy nadzienie, mieszamy go z chrzanem, musztarda, koperkiem , sola i pieprzem wyważając smaki według własnych upodobań. Na wierch nakładamy plastry łososia. Zapiekamy tartę okolo 20 minut w okolo 200stpniach. Studzimy i kroimy na trójkaty. Pyszna przystawka, danie, dodatek do zup kremów. Smaki swietnie sie komponują, ryba jest przyjemnie słona, nadzienie chranowe i koperkowe, ciasto kruche, można dodac jajko, jeśli wolimy bardzoej zwartą konsystencje nadzienia, ale nie jest to moim zdaniem konieczne, ja lubie taka wersje, jest bardzo smaczna i sycąca. Pyszną tartę jadla w krakowe w 'botanicznej' knajpce, polecam :)