tumilek

tumilek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 145]

Tarta z makiem i rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo łatwa i szybka do przygotowania tarta na słodko z masą makową, ricottą i rabarbarem. Rabarbar świetnie przełamuje słodkość masy makowej swoją kwaskowością.

Tarta z makiem i rabarbarem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta z makiem i rabarbarem

Na tartę

  • 150 g ciasta francuskiego
  • 230 g masy makowej
  • 9 płaskich łyżeczek ricotty
  • 150 g rabarbaru
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 30 g jabłka

Sposób przygotowania:

Tarta z makiem i rabarbarem
1) Ciasto francuskie wykładamy na papierze do pieczenia i smarujemy je masą makową, omijając boki.

2) Na masy makowej układamy ricottę, robiąc ciapki, zachowując odstęp (tak jak na zdjęciu).

3) Rabarbar myjemy, kroimy w nie za grubą kosteczkę.

4) Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju.

5) Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojony rabarbar i podsmażamy.

6) Kiedy rabarbar będzie lekko podsmażony, podsypujemy cukier i mieszamy.

7) Gotowy rabarbar przekładamy na tartę.

8) Jabłko myjemy, kroimy w kosteczkę i rozsypujemy po tarcie.

9) Pieczemy przez ok. 15 minut w 220 stopniach.
Tarta z makiem i rabarbarem
Ciasto francuskie wykładamy na papierze do pieczenia i smarujemy je masą makową, omijając boki.
Tarta z makiem i rabarbarem
Na masy makowej układamy ricottę, robiąc ciapki, zachowując odstęp (tak jak na zdjęciu).
Tarta z makiem i rabarbarem
Usmażony już rabarbar przekładamy na tartę.
Tarta z makiem i rabarbarem
Jabłko myjemy, kroimy w kosteczkę i rozsypujemy po tarcie.