Sposób przygotowania:
Tarta z makiem kremem budyniowym i owocamiCiasto:
Mąkę przesiewamy na stolnicę mieszamy z makiem, dodajemy żółtko, śmietanę, cukier, zagniatamy kruche ciasto.Ciasto wałkujemy wylepiamy natłuszczoną wcześniej formę do tarty o śr 26 cm. Przykrywamy ciasto papierem do pieczenia, obciążamy grochem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180*c-pieczemy 20 minut, po tym czasie groch ściągamy, wkładamy z powrotem ciasto do piekarnika i pieczemy jeszcze około 10 minut-do lekkiego zrumienienia.
ETAP 2:
Z nadmiaru ciasta (u mnie troszkę zostało) można wyciąć listki lub kuleczki i również upiec-będą służyły do dekoracji.
Krem budyniowy:
Budyń gotujemy na wodzie z cukrem -tak samo jak w przepisie na mleku, do gorącego wsypujemy galaretkę, mieszamy do rozpuszczenia, studzimy.
ETAP 4:
Miękkie masło ucieramy na puszysto w trakcie dodając po łyżce zimnego budyniu, aż do uzyskania kremu.
ETAP 5:
Gotowy krem wykładamy na ciasto kruche, rozsypujemy umyte i osuszone owoce, polewamy sosem owocowym lub cukrem pudrem, wkładamy do lodówki w celu schłodzenia. Podajemy.
Smacznego!
LauraLaura
2milutka
była pyszna :)
ajrinwu