2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

SUPERPRZEPIS

Tarta z makiem kremem budyniowym i owocami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Kruche słodkie ciasto z makiem w połączeniu ze słodko-kwaśnym smakiem budyniowego kremu i owocami lata to smaki na które każdy łasuch się skusi.Polecam jest pyszna!

Tarta z makiem kremem budyniowym i owocami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tarta z makiem kremem budyniowym i owocami

Ciasto:

Masa budyniowa:

  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 dowolna galaretka u mnie pomarańczowa
  • 20 dag masła
  • 3 łyżki cukru

 

  • Dowolne owoce:
  • Morele, brzoskwinie, winogrona, maliny, śliwki
  • cukier puder do oprószenia lub sos owocowy do polania

Sposób przygotowania:

Tarta z makiem kremem budyniowym i owocami

Ciasto:

Tarta z makiem kremem budyniowym i owocami

Mąkę przesiewamy na stolnicę mieszamy z makiem, dodajemy żółtko, śmietanę, cukier, zagniatamy kruche ciasto.Ciasto wałkujemy wylepiamy natłuszczoną wcześniej formę do tarty o śr 26 cm. Przykrywamy ciasto papierem do pieczenia, obciążamy grochem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180*c-pieczemy 20 minut, po tym czasie groch ściągamy, wkładamy z powrotem ciasto do piekarnika i pieczemy jeszcze około 10 minut-do lekkiego zrumienienia.

ETAP 2:

Tarta z makiem kremem budyniowym i owocami
z pozostałości ciasta wykroić listki lub inne

Z nadmiaru ciasta (u mnie troszkę zostało) można wyciąć listki lub kuleczki i również upiec-będą służyły do dekoracji.

Krem budyniowy:

Tarta z makiem kremem budyniowym i owocami
budyń gotujemy na wodzie mieszamy z galaretką

Budyń gotujemy na wodzie z cukrem -tak samo jak w przepisie na mleku, do gorącego wsypujemy galaretkę, mieszamy do rozpuszczenia, studzimy.

ETAP 4:

Tarta z makiem kremem budyniowym i owocami
z podanego przepisu robimy krem do tarty

Miękkie masło ucieramy na puszysto w trakcie dodając po łyżce zimnego budyniu, aż do uzyskania kremu.

ETAP 5:

Tarta z makiem kremem budyniowym i owocami
na gotowej tarcie rozsypujemy owoce, całość chłodzimy

Gotowy krem wykładamy na ciasto kruche, rozsypujemy umyte i osuszone owoce, polewamy sosem owocowym lub cukrem pudrem, wkładamy do lodówki w celu schłodzenia. Podajemy.
Smacznego!


Tagi:

tarta