Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Tarta z budyniem i owocami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Tarta z budyniem i owocami jest smaczna i wilgotna, po prostu rewelacyjna. Bardzo szybko znika ze stołu.

Tarta z budyniem i owocami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta z budyniem i owocami

 

  • Ciasto:
  • 20 dag mąki tortowej
  • 10 dag masła
  • 3 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
  • Pozostałe składniki:
  • 2 budynie malinowe
  • 3 szkl mleka
  • 1 galaretka owocowa
  • maliny
  • borówki

 

Sposób przygotowania:

Tarta z budyniem i owocami
Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Dodać masło i dokładnie posiekać, wlać 2 łyżki wody, zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny. Następnie ciasto rozwałkować, włożyć do formy, nakłuć widelcem, przykryć papierem i wsypać 2 garści suchej fasoli. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, pozostawić do stężenia. Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, zmniejszając ilość mleka. Gorący wylać na upieczone ciasto i schłodzić. Na zimny budyń ułożyć owoce i zalać tężejącą galaretką. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
Tarta z budyniem i owocami
Schłodzone ciasto rozwałkować włożyć do foremki i nakłuć widelcem
Tarta z budyniem i owocami
Włożyć do nagrzanego piekarnika i upiec na złoty kolor
Tarta z budyniem i owocami
Ugotowany gorący budyń wylać na upieczone ciasto
Tarta z budyniem i owocami
Na zimny budyń ułożyć owoce i zalać tężejącą galaretką