Jullia_

Jullia_

Szef Kuchni
[Przepisów: 31]

Tarta z mascarpone i figami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Łatwa w przygotowaniu tarta z owsiano - ciasteczkowym spodem, kremem z mascarpone i bitej śmietany uwieńczona figami.

Tarta z mascarpone i figami

Składniki:

Tarta z mascarpone i figami

 

  • 200 gram kruchych ciasteczek
  • 50 gram masła
  • 0,5 szklanki płatków owsianych
  • 200 gram serka mascarpone
  • 200 gram śmietanki 30 % (lub 36%)
  • 4 łyżki cukry (więcej lub mniej w zależności od upodobań)
  • 4 świeże figi

Sposób przygotowania:

Tarta z mascarpone i figami

ETAP 1:

Tarta z mascarpone i figami
Ciasteczka rozgniatamy, mieszamy z płatkami owsianymi i masłem

Ciasteczka rozgniatamy ręcznie lub używamy do tego malaksera. Dodajemy masło w temperaturze pokojowej i płatki owsiane. Całość ugniatamy aż do powstania konsystencji mokrego piasku.

ETAP 2:

Tarta z mascarpone i figami
Masę wykładamy do naczynia i wygładzamy

Ciasto wykładamy do formy na tartę i wygładzamy np dnem szklanki.

ETAP 3:

Tarta z mascarpone i figami
Śmietanę ubijamy, dodajemy mascarpone i cukier

Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru. Następnie dodajemy mascarpone i razem mieszamy na niewielkich obrotach.

ETAP 4:

Tarta z mascarpone i figami
Na wierzchu tarty układamy plasterki fig

Śmietanę wykładamy na spód tarty, wygładzamy. Na wierzch układamy plasterki fig. Chłodzimy w lodówce 2 godziny.


Tagi:

tarta