nevenneth

nevenneth

Kuchcik
[Przepisów: 3]

Tarta figowa z mascarpone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 400
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Uwielbiam słodkości i desery, a figi to hit tego lata! Słodkości nieodłącznie kojarzą mi się z Nigellą - Nigellissima!

Tarta figowa z mascarpone

Składniki:

Tarta figowa z mascarpone

 

  • ok. 3-4 figi
  • ciasto francuskie gotowe
  • 250 g serek mascarpone
  • 2 jajka
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Tarta figowa z mascarpone
Nastawić piekarnik na temperaturę 200C. W międzyczasie na okrągłej formie do tortów wyłożyć ciasto francuskie. Z pozostałego ciasta pociąć około 10 pasków o szerokości 0,5 cm. Następnie przygotować masę - mascarpone wymieszać z jajkami oraz cukrem pudrem w mikserze.Ciasto nakłuć widelcem, a następnie podpiec w piekarniku ok. 5 minut. Po tym czasie na ciasto wyłożyć przygotowaną masę serową. Na masie ułożyć pokrojone w plasterki figi. Posypać cukrem pudrem, który w trakcie pieczenia stworzy świecącą warstwę na tarcie. Na figach ułożyć w kratkę pocięte paski. Wszystko zapiekać ok. 10-15 minut w piekarniku.