gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Tarta z kremem i mandarynkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Tak przygotowaną tartę z kremem, mandarynkami i galaretką polecam do popołudniowej kawki. Jest pyszna.

Tarta z kremem i mandarynkami

Składniki:

Tarta z kremem i mandarynkami

Ciasto kruche

  • 1,5 szklanki mąki
  • 130 gram margaryny
  • 1 żółtko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru

KREM

  • 500 ml mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 250 gram masła
  • 5-6 łyżek masy krówkowej

Wierzch

Sposób przygotowania:

Tarta z kremem i mandarynkami

ETAP 1:

Tarta z kremem i mandarynkami
Skłądniki na ciasto przekłądamy do miski i zagniatamy.

Mąkę, margarynę, żółtko, proszek do pieczenia oraz cukier przekładamy do miski i zagniatamy. Ciasto robimy w kulę i wkładamy na 10 minut do zamrażalki.

ETAP 2:

Tarta z kremem i mandarynkami
Ciastem wylepiamy formę i pieczemy. Tartę po upieczeniu studzimy.

Następnie ciastem wylepiamy dwie małe formy do tarty lub jedną dużą. Pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.

ETAP 3:

Tarta z kremem i mandarynkami
Przygotowujemy krem ucierając masło z zimnym budyniem.

Krem: Połowę mleka zagotowujemy z cukrem, a w drugiej połowie mieszamy proszek budyniowy i mąkę, po czym wlewamy je do wrzącego mleka. Mieszamy gotując, aż budyń będzie gęsty. Studzimy. Masło ucieramy dodając porcjami zimny budyń.

ETAP 4:

Tarta z kremem i mandarynkami
Krem budyniowy łączymy z masą krówkową..

Na koniec do kremu dodajemy masę krówkową i przez chwilę ucieramy, aż połączy się z kremem.

ETAP 5:

Tarta z kremem i mandarynkami
Gotowy krem wykłądamy na zimną tartę i rozsmarowujemy.

Krem rozsmarowujemy na tarcie.

ETAP 6:

Tarta z kremem i mandarynkami
Na kremie układamy manadarynki, które zalewamy tężejącą galaretką.

Na kremie układamy obrane i podzielone na cząstki mandarynki.
Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do stężenia. Gdy zacznie tężeć wylewamy na wierzch tarty.