Sposób przygotowania:
Prosta tarta z mascarpone i owocami
Mąkę z cukrem pudrem przesiewam na stolnicę, dodaję pokrojone drobno b. zimne masło, siekam. Dorzucam 2 żółtka i szybko zagniatam, by ingrendiencje się połączą. Ciasto formuję w kulę, zawijam w folię spożywczą i daję do lodówki na 1 h. Po wyciągnięciu z lodówki, wałkuję na grubość 3 mm i średnicę szerszą niż forma tarty. Przenoszę do formy, ciasto dociskam do brzegów. Nakłuwam widelcem ciasto, potem daję folię aluminiową i obciążam fasolą. Nagrzać piekarnik do 200 stopni pieczenie tradycyjne lub termoobieg 180 stopni. Podpiekam 10 minut z folią i obciążeniem, potem bez obciążenia i folii 5-10 minut na złoty kolor. Krem: Bardzo zimną śmietanę kremówkę wraz z zimnymi akcesoriami ( trzepaczki miksera) wyciągam z lodówki i ubijam na sztywno, pod koniec dodaję przesiany cukier, potem po łyżce serka mascarpone aż się składniki złączą. Krem układam na zimnym cieście tarty, dekoruję mandarynkami i malinami lub innymi ulubionymi owocami. Smacznego!