Sposób przygotowania:
Tarta z truskawkami i galaretką
Najpierw przygotowuję ciasto, zagniatam składniki, gotowe ciasto owijam folia i wkładam na jakieś pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyklejam nim formę ( 28 cm średnicy ) wyłożoną papierem do pieczenia, można pominąć papier, wówczas należy blaszkę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Piekę jakieś 20 -25 minut w 180 st C ( do zrumienienia) Odstawiam aby ostygła.
W między czasie rozpuszczam galaretkę truskawkową w 400 ml gorącej wody i odstawiam do wystudzenia.
Teraz przygotowuję masę: W 2/3 częściach mleka rozpuszczam cukry i zagotowuję, w 1/3 mieszam jajka, budyń i mąki , mieszankę wlewam na gotujące się mleko i gotuję jak budyń. Do gotowego budyniu wsypuję galaretkę i dokładnie mieszam do całkowitego połączenia. Odstawiam do przestudzenia, raz za czas mieszając. Jak przestygnie(ma być ciepłe) wkładam kostkę masła i dokładnie miksuję masę .
Zimną tartę smaruję dżemem, wykładam wystudzoną masę ,układam na niej ciasno truskawki i zalewam lekko tężejącą galaretką.
W między czasie rozpuszczam galaretkę truskawkową w 400 ml gorącej wody i odstawiam do wystudzenia.
Teraz przygotowuję masę: W 2/3 częściach mleka rozpuszczam cukry i zagotowuję, w 1/3 mieszam jajka, budyń i mąki , mieszankę wlewam na gotujące się mleko i gotuję jak budyń. Do gotowego budyniu wsypuję galaretkę i dokładnie mieszam do całkowitego połączenia. Odstawiam do przestudzenia, raz za czas mieszając. Jak przestygnie(ma być ciepłe) wkładam kostkę masła i dokładnie miksuję masę .
Zimną tartę smaruję dżemem, wykładam wystudzoną masę ,układam na niej ciasno truskawki i zalewam lekko tężejącą galaretką.