marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Książka Kucharska: Pyszne tarty

Tarta z parówkami.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

wyrobić składniki na ciasto,zagnieść,owinąć w folię i schłodzić.Ce- -bulę obrać,posiekać i zeszklić.Ciasto wyjąć,rozłożyć w formie.Piec 30 m

Tarta z parówkami.

Składniki:

Tarta z parówkami.

 

  • Ciasto:180 g.mąki,
  • 90 g.masła zimnego,
  • 1 żółtko,
  • 2 łyżki zimnej wody,
  • sól.
  • Nadzienie:2 opakowania parówek"Jedynek",
  • 1 średnia cebula,
  • olej do smażenia,
  • ostre przyprawy(pieprz biały mielony,papryka ostra),
  • zioła suszone do posypki,
  • tłuszcz do formy i bułka tarta.

Sposób przygotowania:

Tarta z parówkami.
Składniki na kruche ciasto:mąkę i masło posiekać nożem ostrym, dodać żółtko,sól,2 łyżki zimnej wody.Wyrobić i zagnieść.Włożyć do folii i dać do lodówki na pół godziny.W tym czasie obrać,umyć cebulę,posiekać ją i zeszklić na maśle,potem dodać pokrojone na talarki parówki i zrumienić lekko.Formę do tartej natrzeć tłuszczem roślinnym i wysypać bułką tartą.Wyjąć ciasto z lodówki i z folii,roz- -wałkować,po czym rozmieścić w formie,zaginając na falowanych brzegach części ciasta.Piec 25 min w temp.200 st.C.Wyjąć i na wierzchu rozłożyć zeszkloną cebulkę,talarki parówek,posypać suszonymi ziołami i ostrymi przyprawami,po czym znowu wsadzić na 20 min.do piekarnika.Po wyjęciu ostudzić i pokroić na trójkąty. Podawać z ketchupem.