Sposób przygotowania:
Tarta z parówkami.
Składniki na kruche ciasto:mąkę i masło posiekać nożem ostrym, dodać żółtko,sól,2 łyżki zimnej wody.Wyrobić i zagnieść.Włożyć do folii i dać do lodówki na pół godziny.W tym czasie obrać,umyć cebulę,posiekać ją i zeszklić na maśle,potem dodać pokrojone na talarki parówki i zrumienić lekko.Formę do tartej natrzeć tłuszczem roślinnym i wysypać bułką tartą.Wyjąć ciasto z lodówki i z folii,roz- -wałkować,po czym rozmieścić w formie,zaginając na falowanych brzegach części ciasta.Piec 25 min w temp.200 st.C.Wyjąć i na wierzchu rozłożyć zeszkloną cebulkę,talarki parówek,posypać suszonymi ziołami i ostrymi przyprawami,po czym znowu wsadzić na 20 min.do piekarnika.Po wyjęciu ostudzić i pokroić na trójkąty. Podawać z ketchupem.