Sposób przygotowania:
Tarta z pieczarkami i serem żółtym.
Wsypać na stolnicę mąkę z proszkiem do pieczenia,masło,pokro- -ić je na wiórki,zmieszać z mąką,zgarnąć w kupkę,robiąc dołek w środku,wbić dwa żółtka,dodać śmietankę,szczyptę soli jodowanej. Wyrobić i zagnieść w kulę,włożyć w folię i dać do lodówki na 30-40 minut.Pieczarki przesmażyć,posolić,posypać pieprzem,ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Piekarnik nagrzać do 180-200 st.C,a blaszkę natłuścić i wysypać bułką tartą.Rozwałkować ciasto i wy- -łożyć na blaszkę,zalepiając ciasto na brzegach.Nakładać łyżką nadzienie pieczarkowe i posypać na to tarty ser żółty i wstawić ci- -asto do piekarnika.Piec 25-30 min.Wyjąć i wystudzić.Potem kroić i jeść.
amadeo