marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Książka Kucharska: Pyszne tarty

Tarta z pieczarkami i serem żółtym.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciasto na tartą wyrobić na stolnicy i zagnieść,dać do schłodzenia. Pieczarki obsmażyć na maśle.Wysmarować blachę,wyłożyć ciasto,farsz,upiec

Tarta z pieczarkami i serem żółtym.

Składniki:

Tarta z pieczarkami i serem żółtym.

 

  • 180 g.mąki krupczatki,
  • 3/4 kostki masła Extra,
  • 2 żółtka,
  • 1/4 szklanki śmietanki 12%,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 25 dag.pieczarek,
  • 20 dag.sera żółtego,
  • pieprz biały lub czarny mielony,
  • tłuszcz do blachy na tartą,
  • 8 g.masła do smażenia,
  • bułka tarta do wysypania blachy.

Sposób przygotowania:

Tarta z pieczarkami i serem żółtym.
Wsypać na stolnicę mąkę z proszkiem do pieczenia,masło,pokro- -ić je na wiórki,zmieszać z mąką,zgarnąć w kupkę,robiąc dołek w środku,wbić dwa żółtka,dodać śmietankę,szczyptę soli jodowanej. Wyrobić i zagnieść w kulę,włożyć w folię i dać do lodówki na 30-40 minut.Pieczarki przesmażyć,posolić,posypać pieprzem,ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Piekarnik nagrzać do 180-200 st.C,a blaszkę natłuścić i wysypać bułką tartą.Rozwałkować ciasto i wy- -łożyć na blaszkę,zalepiając ciasto na brzegach.Nakładać łyżką nadzienie pieczarkowe i posypać na to tarty ser żółty i wstawić ci- -asto do piekarnika.Piec 25-30 min.Wyjąć i wystudzić.Potem kroić i jeść.