Sposób przygotowania:
Tarta z rabarbarem
Rabarbar umyć i pokroić na kosteczkę. Zasypać 3/4 szklanki cukru i odstawić na 1,5 godziny do lodówki. Kruche ciasto: Żółtka utrzeć razem z 1/4 cukru, dodać 3/4 kostki miękkiego masła, szczyptę soli, esencję. Wymieszać, stopniowo dodawać 2 szklanki mąki i zagnieść ciasto. Włożyć je na 1 godzinę do lodówki. Piekarnik nastawić na 150 stopni. Formę do tarty wysmarować olejem i posypać bułką tartą. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno formy. Z rabarbaru odlać sok i ułożyć na cieście. Białka ubić ze szczyptą soli.Z 1/3 masła i 1 szklanki mąki (można dodać cukier i esencję). Pianę wyłożyć na rabarbar. Posypać kruszonką. Piec ok. 30 min. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.