renatka1

renatka1

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 478]

Tarta z rabarbarem bez pieczenia

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tarta z rabarbarem bez pieczenia na spodzie z kakaowych ciasteczek z dodatkiem świeżej mięty i kremu z kasztanów.

Tarta z rabarbarem bez pieczenia Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tarta z rabarbarem bez pieczenia

 

  • Spód:
  • 150 g ciastek kakaowych (dowolnych)
  • 15 listków świeżej mięty
  • 4 łyżki kremu z kasztanów
  • Krem:
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 200 g serka mascarpone
  • Wierzch:
  • 300 g rabarbaru
  • 2 łyżki wody
  • 60 g cukru

Sposób przygotowania:

Tarta z rabarbarem bez pieczenia

Etap 1

Tarta z rabarbarem bez pieczenia
Ciastka kakaowe i miętę razem zmiksować.

Ciastka i miętę należy wrzucić do robota miksującego i zmiksować.

Etap 2

Tarta z rabarbarem bez pieczenia
Zmiksowane ciastka z miętą dobrze wymieszać z kremem kasztanowym.

Następnie dodać krem z kasztanów i dokładnie wymieszać.

Etap 3

Tarta z rabarbarem bez pieczenia
Na spód z ciasteczek wyłożyć wcześniej przygotowany krem.

Tak przygotowany spód wyłożyć na dno naczynia, w którym będzie przygotowywana tarta. Następnie ubić na sztywno śmietankę, następnie dodać serek mascarpone i wymieszać. na ciasteczkowy spód wyłożyć masę śmietanową i schłodzić.

Etap 4

Tarta z rabarbarem bez pieczenia
łodygi rabarbaru należy karmelizować na patelni.

Na patelni rozgrzać wodę z cukrem i w momencie kiedy cukier zacznie się karmelizować dodać łodygi rabarbaru. Pogotować przez kilka minut, ale tak aby się nie rozpadły.

Etap 5

Tarta z rabarbarem bez pieczenia
Tarta idealnie nadaje się na poobiedni deser podczas niedzielnego popołudnia.

Skarmelizowany rabarbar po ostygnięciu ułożyć na wierzch tarty, schłodzić. Najlepiej smakuje na drugi dzień.