Sposób przygotowania:
Tarta z rzodkiewkami i szparagami
Z mąki orkiszowej, masła, jajka oraz przypraw zagniatamy ciasto kruche i wylepiamy nim formę, nakłuwamy i wstawiamy do lodówki.
Szparagi oraz rzodkiewki myjemy i osuszamy. Od szparagów odcinamy końcówki a następnie szparagi blanszujemy. Rzodkiewki kroimy w plasterki.
Szczypiorek myjemy i drobno kroimy. Do miseczki wbijamy jajka, dolewamy śmietankę oraz dodajemy przyprawy i pokrojony szczypiorek, mieszamy razem.
Blaszkę z ciastem na tartę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Szparagi kroimy na 3-4 cm kawałki. Podpieczoną tartę wyjmujemy z piekarnika i nalewamy masę jajeczną. Następnie układamy na niej szparagi i plasterki rzodkiewek. Gotową tartę wstawiamy ponownie do piekarnika i zapiekamy przez kolejne 30 minut.
Szparagi oraz rzodkiewki myjemy i osuszamy. Od szparagów odcinamy końcówki a następnie szparagi blanszujemy. Rzodkiewki kroimy w plasterki.
Szczypiorek myjemy i drobno kroimy. Do miseczki wbijamy jajka, dolewamy śmietankę oraz dodajemy przyprawy i pokrojony szczypiorek, mieszamy razem.
Blaszkę z ciastem na tartę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Szparagi kroimy na 3-4 cm kawałki. Podpieczoną tartę wyjmujemy z piekarnika i nalewamy masę jajeczną. Następnie układamy na niej szparagi i plasterki rzodkiewek. Gotową tartę wstawiamy ponownie do piekarnika i zapiekamy przez kolejne 30 minut.