slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Tarta z rzodkiewkami i szparagami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszną wytrawną tartę z zielonymi szparagami oraz rzodkiewkami. Upieczona na spodzie z mąki orkiszowej jest bardzo chrupiąca, a śmietanowo-jajeczne nadzienie ze szparagami i rzodkiewkami jest bardzo aromatyczne i lekkie.

Tarta z rzodkiewkami i szparagami

Składniki:

Tarta z rzodkiewkami i szparagami

 

  • ciasto: 1 szkl + 2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • oraz: 250 g zielonych szparagów
  • pęczek rzodkiewek
  • 2 jajka
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 1/2 łyżeczki soli i pieprzu
  • forma do tarty o śred. 24 cm

Sposób przygotowania:

Tarta z rzodkiewkami i szparagami
Z mąki orkiszowej, masła, jajka oraz przypraw zagniatamy ciasto kruche i wylepiamy nim formę, nakłuwamy i wstawiamy do lodówki.

Szparagi oraz rzodkiewki myjemy i osuszamy. Od szparagów odcinamy końcówki a następnie szparagi blanszujemy. Rzodkiewki kroimy w plasterki.

Szczypiorek myjemy i drobno kroimy. Do miseczki wbijamy jajka, dolewamy śmietankę oraz dodajemy przyprawy i pokrojony szczypiorek, mieszamy razem.

Blaszkę z ciastem na tartę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Szparagi kroimy na 3-4 cm kawałki. Podpieczoną tartę wyjmujemy z piekarnika i nalewamy masę jajeczną. Następnie układamy na niej szparagi i plasterki rzodkiewek. Gotową tartę wstawiamy ponownie do piekarnika i zapiekamy przez kolejne 30 minut.