SUPERPRZEPIS

Tarta ze szparagami i ziemniakami

  • 6
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 19
Tarta ze szparagami i ziemniakami Więcej zdjęć (2)

Tarta ze szparagami białymi i zielonymi. Robi się ją szybko i tez szybko znika. Z nutą migdałową za sprawą tartych migdałów które dodałam do kruchego ciasta.

Składniki:

Tarta ze szparagami i ziemniakami

 

  • ciasto:

 

 

 

  • 2 żółtka

 

  • 1/2 łyżeczki soli

 

 

  • 2 łyżki wody zimnej

 

 

  • farsz:

 

 

 

 

  • 4 łyżki czubate jogurtu greckiego

 

 

 

 

  • sól, pieprz do smaku

 

  • 6 gałązek koperku

 

  • 4 pomidorki koktajlowe

Sposób przygotowania:

Tarta ze szparagami i ziemniakami

Ciasto

Tarta ze szparagami i ziemniakami
Migdały tarte mąka przeisana żółtka masło w misce

Ciasto: Make przesiewam do miski, dodaję żółtka, pokrojone zimne masło, sól, gałkę muszkatołową, tarte migdały. Ciasto kroję nożem,na końcu dodaję wodę i zagniatam szybko ręką, jak najkrócej. Wkładam do lodówki na godzinę.

Ciasto c.d.

Tarta ze szparagami i ziemniakami
Ciasto zagniecione rozwałkowane przełożone do formy od tarty

Formę do tarty średnica 25 cm smaruję masłem. Ciasto wałkuję na papierze do pieczenia. Przekładam razem z papierem do formy. Papier ułatwia przeniesienie ciasta. Odrywam go i ciasto mocno przyciskam do formy. Ciasto obciążam fasolą i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 190 stopni na 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika czekam aż wystygnie.

Nadzienie

Tarta ze szparagami i ziemniakami
Nadzienie jaja ser feta ziemniaki zmiksowane ugotowane

Do miski przekładam jogurt, dodaję jajka, pokruszony ser feta, zmiksowane ziemniaki, gałkę muszkatołową startą, sól, pieprz. Całość mieszam, i dodaje pokrojony koperek.

Pieczenie

Tarta ze szparagami i ziemniakami
Spód od tarty podpieczony ułożone szparagi wylana masa serowa

Szparagi białe obieram i gotuję w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Po pięciu minutach dokładam zielone szparagi i gotuję dalej do miękkości około 10-15 minut. Wyjmuję i studzę. Na tartę wylewam 2/3 masy jajecznej, układam szparagi, i wylewam resztę masy. Układam połówki pomidorków koktajlowych. Wkładam na 30 minut do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni.