Sposób przygotowania:
Wytrawna tarta z pieczarkami
Z mąki, masła, serka oraz przypraw zagniatamy ciasto, wyklejamy nim formę do tarty i wstawiamy do lodówki. Pieczarki czyścimy, obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy.
Por myjemy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę, czosnek oraz por.
Następnie dodajemy pieczarki i smażymy na małym ogniu, aż pieczarki puszczą sok i odparują.
Na koniec dodajemy przyprawy i mieszamy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia.
Wyjmujemy ciasto z lodówki i nakłuwamy widelcem, przekładamy farsz pieczarkowy, wyrównujemy.
Do miseczki wlewamy śmietankę, dodajemy jajka oraz przyprawy do smaku i mieszamy razem a następnie przelewamy na tartę. Na górze posypujemy serem.
Wstawiamy tartę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach.
Por myjemy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę, czosnek oraz por.
Następnie dodajemy pieczarki i smażymy na małym ogniu, aż pieczarki puszczą sok i odparują.
Na koniec dodajemy przyprawy i mieszamy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia.
Wyjmujemy ciasto z lodówki i nakłuwamy widelcem, przekładamy farsz pieczarkowy, wyrównujemy.
Do miseczki wlewamy śmietankę, dodajemy jajka oraz przyprawy do smaku i mieszamy razem a następnie przelewamy na tartę. Na górze posypujemy serem.
Wstawiamy tartę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach.