slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 912]

Wytrawna tarta z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszną tartę wytrawną na mące żytniej z pysznym nadzieniem pieczarkowo-serowym. Tarta jest bardzo prosta w przygotowaniu oraz tania. Idealna na obiad lub kolację. Polecam.

Wytrawna tarta z pieczarkami

Składniki:

Wytrawna tarta z pieczarkami

 

  • ciasto: 1 szkl mąki żytniej białej (może być również pszenna)
  • 100 g masła
  • 1 łyżka serka twarogowego
  • 1/2 łyżeczki soli, pieprzu i ziół prowansalskich
  • farsz: 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 mały por (biała część)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli i pieprzu
  • 1 łyżka oliwy
  • sos: 100 ml słodkiej śmietanki 18%
  • 2 jajka
  • 50 g sera żółtego (w mnie w płatkach)
  • sól, pieprz do smaku
  • oraz forma do tarty o śred. 24 cm

Sposób przygotowania:

Wytrawna tarta z pieczarkami
Z mąki, masła, serka oraz przypraw zagniatamy ciasto, wyklejamy nim formę do tarty i wstawiamy do lodówki. Pieczarki czyścimy, obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy.

Por myjemy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę, czosnek oraz por.

Następnie dodajemy pieczarki i smażymy na małym ogniu, aż pieczarki puszczą sok i odparują.

Na koniec dodajemy przyprawy i mieszamy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia.

Wyjmujemy ciasto z lodówki i nakłuwamy widelcem, przekładamy farsz pieczarkowy, wyrównujemy.

Do miseczki wlewamy śmietankę, dodajemy jajka oraz przyprawy do smaku i mieszamy razem a następnie przelewamy na tartę. Na górze posypujemy serem.

Wstawiamy tartę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach.