Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Kruche tarty z polewą, powidłem i orzeszkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Na świąteczny stół polecam kruchą tartę z powidłem śliwkowym, u mnie jest to powidło domowej roboty, takie jest najlepsze, z własnoręcznie wykonaną polewą czekoladową, która jest pyszna i prażonymi orzeszkami laskowymi.

Kruche tarty z polewą, powidłem i orzeszkami

Składniki:

Kruche tarty z polewą, powidłem i orzeszkami

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 1 małe jajko
  • 1 cukier waniliowy

Polewa:

  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • odrobina gorącej wody

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Kruche tarty z polewą, powidłem i orzeszkami

Ciasto:

Kruche tarty z polewą, powidłem i orzeszkami
Z podanych składników przygotowujemy ciasto na dwie tarty.

Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy je na dwie równe części. Każdą część osobno wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wykładamy do dwóch form na tarty o średnicy około 18 cm, nakłuwamy widelcem.

Pieczenie:

Kruche tarty z polewą, powidłem i orzeszkami
Tarty pieczemy do zrumienienia i studzimy je.

Tarty pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut do zrumienienia. Upieczone wyjmujemy z form i studzimy.

Przekładanie:

Kruche tarty z polewą, powidłem i orzeszkami
Tarty smarujemy powidłem i polewą czekoadową.

Każdą tartę smarujemy połową słoiczka powidła śliwkowego. Cukier i kakao przekładamy do garnka, wlewamy stopniowo gorącej wody i mieszamy aż powstanie gęsta papka, dodajemy masło lub margarynę i gotujemy ma małym ogniu przez kilka chwil aż składniki się rozpuszczą i polewa zacznie gęstnieć, cały czas mieszamy. Zdejmujemy polewę z ognia, mieszamy aż będzie gęsta, lśniąca i jednolita, rozsmarowujemy jeszcze ciepłą na powidle.

Dekoracja:

Kruche tarty z polewą, powidłem i orzeszkami
Tarty dekorujemy orzeszkami laskowymi prażonymi.

W jeszcze ciepłą polewę wciskamy orzeszki laskowe. Tarty odstawiamy do zastygnięcia polewy.

Podanie:

Kruche tarty z polewą, powidłem i orzeszkami
Gotowe tarty kroimy i podajemy. Smacznego zyczę.

Gotowe zastygnięte tarty kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Tarty można pokroić na około 8 porcji.