Sposób przygotowania:
Kruche tarty z polewą, powidłem i orzeszkamiCiasto:
Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy je na dwie równe części. Każdą część osobno wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wykładamy do dwóch form na tarty o średnicy około 18 cm, nakłuwamy widelcem.
Pieczenie:
Tarty pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut do zrumienienia. Upieczone wyjmujemy z form i studzimy.
Przekładanie:
Każdą tartę smarujemy połową słoiczka powidła śliwkowego. Cukier i kakao przekładamy do garnka, wlewamy stopniowo gorącej wody i mieszamy aż powstanie gęsta papka, dodajemy masło lub margarynę i gotujemy ma małym ogniu przez kilka chwil aż składniki się rozpuszczą i polewa zacznie gęstnieć, cały czas mieszamy. Zdejmujemy polewę z ognia, mieszamy aż będzie gęsta, lśniąca i jednolita, rozsmarowujemy jeszcze ciepłą na powidle.
Dekoracja:
W jeszcze ciepłą polewę wciskamy orzeszki laskowe. Tarty odstawiamy do zastygnięcia polewy.
Podanie:
Gotowe zastygnięte tarty kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Tarty można pokroić na około 8 porcji.
biedroneczki
Babeczka35
Dziękuję i polecam :)
Czekoladka 2
Babeczka35
Dziękuję :)