Sposób przygotowania:
Tarta ze szparagami, susz. pomidorami i koperkiem
Ciasto:
Do miski wsypujemy mąkę, robimy dołeczek do którego wbijamy jajko i wrzucamy pokrojone w kawałki masło. Dodajemy wodę (tu ostrożnie i najlepiej nie od razu wszystko, bo 5 łyżek wyszło u mnie, a wystarczy większe czy mniejsze jajko by ilość ta była inna).
Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy na kształt formy z lekką zakładką (może być potrzeba lekko podsypywać mąką) i wykładamy formę (do ceramicznej włożyłam bez natłuszczania, ale już blaszaną trzeba wyłożyć papierem do pieczenia). Ciasto nakłuwamy gęsto widelcem i pieczemy w 180 stopniach jakieś 20-25 minut (do lekkiego zrumienienia).
Nadzienie:
Szparagi myjemy, osuszamy i odrywamy (lub odcinamy) zdrewniałe końce. Podsmażamy krótko na patelni z niewielką ilością oleju rzepakowego. Suszone pomidory odsączamy z oleju, szczypiorek płuczemy i siekamy. Jajka roztrzepujemy, dodajemy śmietanę i przyprawy, mieszamy dokładnie.
Wykonanie:
Na podpieczony spód wykładamy szparagi, suszone pomidory (można je lekko pokroić, ale ja się nie chciałam z tym bawić), ostrożnie zalewamy masą jajeczną i obsypujemy szczypiorkiem. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy aż jajka całkowicie się zetną (u mnie trwało to blisko 25 minut).
Do miski wsypujemy mąkę, robimy dołeczek do którego wbijamy jajko i wrzucamy pokrojone w kawałki masło. Dodajemy wodę (tu ostrożnie i najlepiej nie od razu wszystko, bo 5 łyżek wyszło u mnie, a wystarczy większe czy mniejsze jajko by ilość ta była inna).
Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy na kształt formy z lekką zakładką (może być potrzeba lekko podsypywać mąką) i wykładamy formę (do ceramicznej włożyłam bez natłuszczania, ale już blaszaną trzeba wyłożyć papierem do pieczenia). Ciasto nakłuwamy gęsto widelcem i pieczemy w 180 stopniach jakieś 20-25 minut (do lekkiego zrumienienia).
Nadzienie:
Szparagi myjemy, osuszamy i odrywamy (lub odcinamy) zdrewniałe końce. Podsmażamy krótko na patelni z niewielką ilością oleju rzepakowego. Suszone pomidory odsączamy z oleju, szczypiorek płuczemy i siekamy. Jajka roztrzepujemy, dodajemy śmietanę i przyprawy, mieszamy dokładnie.
Wykonanie:
Na podpieczony spód wykładamy szparagi, suszone pomidory (można je lekko pokroić, ale ja się nie chciałam z tym bawić), ostrożnie zalewamy masą jajeczną i obsypujemy szczypiorkiem. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy aż jajka całkowicie się zetną (u mnie trwało to blisko 25 minut).
Magdalena88
Marika-
MałaMi89
Ojej... aż się gęba śmieje :) bo to naprawdę pierwsza tarta :) bardzo dziękuję za taką opinię i miło mi, że się podoba ;)
Teraz zdecydowanie tart muszę robić więcej, bo... posmakowało rodzince ;) nie dość, że smacznie to jeszcze i szybko ;)
Pozdrawiam z uśmiechem od ucha do ucha ;):)))))
MałaMi89
Dziękuję :) Będzie mi bardzo miło, jeśli wypróbujesz ten przepis :) to "mój pierwszy raz" i z tartą i ze szparagami, ale uważam, że trafiony smakowo (choć zastanawiałam się z czym najlepiej połączyć szparagi...).
LauraLaura
MałaMi89
Serdecznie polecam :)))