Sposób przygotowania:
Tarta z suszonymi śliwkami z armaniakiem
Śliwki włóż do miski,zalej podgrzanym armaniakiem i odstaw na około godzinę.Zagnieć kruche ciasto z mąki,zimnego masła,cukru,soli żółtka oraz wody.Uformuj z niego kulę zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 min.Zrób nadzienie:ubij jajko z cukrem trzcinowym.Następnie dodaj przesianą mąkę,śmietanę i 2-3 łyżki armaniaku w którym moczyły się śliwki.Ubijaj aż składniki połączą się i powstanie puszysty krem.Formę do tart ok 27 cm średnicy,wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.Rozwałkuj schłodzone ciasto i wyłóż nim formę.Nakłuwaj widelcem,na cieście połóż pergamin,obciąż suchym grochem i wstaw do nagrzanego piekarnika,piecz przez 10-15 min.Po tym czasie wyciąg ciasto z piekarnika,usuń pergamin oraz groch.Na podpieczonym spodzie ułóż odsączone śliwki,zalej je uprzednio przygotowaną masą.Piecz jeszcze przez 25-30 min.Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika,ostudź.Podawaj posypane cukrem pudrem lub z bitą śmietaną.Mnie osobiście ciasto zadowoliło bez żadnych dodatków :)