kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Książka Kucharska: Pyszne tarty

Tarta z suszonymi śliwkami z armaniakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przepis wynaleziony przeze mnie w magazynie Kuchnia,polecam wielbicielom śliwek

Tarta z suszonymi śliwkami z armaniakiem

Składniki:

Tarta z suszonymi śliwkami z armaniakiem

 

  • ciasto:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • 14 dag zimnego masła
  • 3 łyżki bardzo zimnej wody
  • nadzienie:
  • 40 dag suszonych śliwek
  • 1 szklanka armaniaku lub koniaku
  • 1 duże jajko
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/4 szklanki przesianej mąki pszennej
  • 1 i 1/3 szklanki słodkiej śmietany 36 %
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Tarta z suszonymi śliwkami z armaniakiem
Śliwki włóż do miski,zalej podgrzanym armaniakiem i odstaw na około godzinę.Zagnieć kruche ciasto z mąki,zimnego masła,cukru,soli żółtka oraz wody.Uformuj z niego kulę zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 min.Zrób nadzienie:ubij jajko z cukrem trzcinowym.Następnie dodaj przesianą mąkę,śmietanę i 2-3 łyżki armaniaku w którym moczyły się śliwki.Ubijaj aż składniki połączą się i powstanie puszysty krem.Formę do tart ok 27 cm średnicy,wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.Rozwałkuj schłodzone ciasto i wyłóż nim formę.Nakłuwaj widelcem,na cieście połóż pergamin,obciąż suchym grochem i wstaw do nagrzanego piekarnika,piecz przez 10-15 min.Po tym czasie wyciąg ciasto z piekarnika,usuń pergamin oraz groch.Na podpieczonym spodzie ułóż odsączone śliwki,zalej je uprzednio przygotowaną masą.Piecz jeszcze przez 25-30 min.Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika,ostudź.Podawaj posypane cukrem pudrem lub z bitą śmietaną.Mnie osobiście ciasto zadowoliło bez żadnych dodatków :)