Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 294]

Letnia tarta pomarańczowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tarta pomarańczowa to doskonały wypiek, gdy robi się ciepło. Lekko orzeźwia i sprawia, iż czujemy lekką słodycz. Jest to wypiek łatwy i na pewno polubią go zarówno mali, jak i duzi.

Letnia tarta pomarańczowa

Składniki:

Letnia tarta pomarańczowa

na ciasto kruche

na krem pomarańczowy

na galaretkę pomarańczową

  • 400 ml wody
  • 120 g galaretki pomarańczowej

Sposób przygotowania:

Letnia tarta pomarańczowa
Ciasto kruche: Wszystkie składniki razem mieszamy. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy dwie godziny w lodówce. Ciasto wałkujemy na wielkość formy do tarty obsmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Na cieście układamy groch. Ciasto pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Po 15 minutach zdejmujemy groch i pieczemy kolejne 20 minut. studzimy.

Krem pomarańczowy: Pomarańcze myjemy i parzymy skórkę. Wyciskamy sok. Jajka wyjmujemy z lodówki dwie godziny wcześniej. Cukier, jajka i sok pomarańczowy mieszam. Podgrzewam na średnim ogniu.

Do lekko gotującej się masy dodaje masło. Mieszam do momentu rozpuszczenia. Gdy krem zacznie gęstnieć zdejmuję z ognia. Dodaje pozostałe masło. Mieszam do momentu rozpuszczenia. się masła. Studzę.

Galaretka pomarańczowa: W 400 ml wrzącej wody rozpuszczam dwie galaretki. Studzę.

Lekko przestudzony krem wylewam na wystudzone ciasto. Chłodzę godzinę w lodówce. Mocno stężałą galaretkę umieszczam na na kremie pomarańczowym. Chłodzę kolejne dwie godziny.