kasiunia

kasiunia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Tarta ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tradycyjnie na każdą niedzielę piekę dla siebie i męża coś słodkiego. Latem przeważnie owocowe ciasta lub/i bez pieczenia.

Tarta ze śliwkami

Składniki:

Tarta ze śliwkami

 

  • 30 dkg mąki
  • 4 duże łyżki cukru
  • 1/3 kostki masła
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół kostki margaryny
  • 1 kg dojrzałych śliwek (mogą być mrożone)

Sposób przygotowania:

Tarta ze śliwkami
Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać margarynę, posiekać, dodać 2 żółtka , na końcu dodać śmietanę - po łyżce ( ile ciasto "zabierze" ). Szybko zgnieść ciasto i włożyć do lodówki na czas, w którym będziemy przygotowywać następne składniki. Masło roztopić i wymieszać z cukrem, dodać 1 żółtko , dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Śliwki umyć, osuszyć i wypestkować . Ciasto rozwałkować i wyłożyć na dobrze wysmarowana margaryną formę do tartej ( przepis na blaszkę o średnicy 26cm) nakłuć widelcem by oddychało i wstawić do piekarnika o temperaturze 200 st C . Piec 10 minut , wyjąć i zmniejszyć temperaturę do 180 st C.. Na podpieczone ciasto wyłożyć pokrojone na pół śliwki skórka do dołu , polać masłem z cukrem i żółtkiem i wstawić do piekarnika na 35 minut. Gdyby ciasto była za mokre od soku śliwek , uchylić drzwiczki i poczekać aż nadmiar wody z soku odparuje. Najlepiej podawać na ciepło ( nie gorące) z bitą śmietaną.Zapraszam na mojego bloga dobrzejesc.blogspot.com

Tagi:

śliwki tarta