Sposób przygotowania:
Tarta ze śliwkami
Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać margarynę, posiekać, dodać 2 żółtka , na końcu dodać śmietanę - po łyżce ( ile ciasto "zabierze" ). Szybko zgnieść ciasto i włożyć do lodówki na czas, w którym będziemy przygotowywać następne składniki. Masło roztopić i wymieszać z cukrem, dodać 1 żółtko , dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Śliwki umyć, osuszyć i wypestkować . Ciasto rozwałkować i wyłożyć na dobrze wysmarowana margaryną formę do tartej ( przepis na blaszkę o średnicy 26cm) nakłuć widelcem by oddychało i wstawić do piekarnika o temperaturze 200 st C . Piec 10 minut , wyjąć i zmniejszyć temperaturę do 180 st C.. Na podpieczone ciasto wyłożyć pokrojone na pół śliwki skórka do dołu , polać masłem z cukrem i żółtkiem i wstawić do piekarnika na 35 minut. Gdyby ciasto była za mokre od soku śliwek , uchylić drzwiczki i poczekać aż nadmiar wody z soku odparuje. Najlepiej podawać na ciepło ( nie gorące) z bitą śmietaną.Zapraszam na mojego bloga dobrzejesc.blogspot.com