jarek-energy

jarek-energy

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 79]

Książka Kucharska: Pyszne tarty

Tarta ze śliwkami

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Szybkie ciasteczko - polecam gorąco i na gorąco:)

Tarta ze śliwkami

Składniki:

Tarta ze śliwkami

 

 

Sposób przygotowania:

Tarta ze śliwkami
Mąke nalezy wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia , posiekać margaryne i dodac 2 żłtka , na końcu dodać śmietanę - po łyżce ( ile ciasto "zabierze" ) Szybko zgnieśc ciasto i włożyć do lodoeki na czas w ktorym będziemy przygotowywać następne składniki. Masło roztopić i wymieszać z cukrem i dodać 1 żółtko , dokładnie wymieszać na jednolitą masę , śliwki umyć pod bierzącą wodą osuszyć i wypestkować . Ciasto rozwałkować i wyłożyc na dobrze wysmarowana margaryną brytfankę ( przepis na blaszkę o średnicy 26cm) nakłuć widelcem by oddychało i wstawić do piekarnika o temperaturze 200 stC . Piec 10 minut , wyjąć i zmniejszyć temperaturę do 180 stC.. Na podpieczone ciasto poukładac pokrojone na pół śliwki skórka do dołu , polac masłem z cukrem i żółtkiem i wstawić do piekarnika na 35 minut , Otworzyć piekarnik i gdyby ciasto była za mokre od soku śliwek nie wyjmowac , wyłączyć piekarnik , uchylić drzwiczki i poczekac aż nadmiar wody z soku odparuje , najlepiej podawac na ciepło ( nie gorące) z bitą śmietaną:)