Sposób przygotowania:
Tarta ze śliwkami
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko, miękkie masło i szczyptę soli. Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto, jak będzie już gładkie i jednolite, to formujemy z niego kulkę i odkładamy na 30 minut do lodówki. Następnie wałkujemy i przenosimy do formy do pieczenia tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 15 minut. W tym czasie ze śliwek usuwamy pestki, a owoce kroimy na cząstki. Przygotowujemy kruszonkę z mielonych migdałów, cukru i miękkiego masła. Łączymy wszystkie składniki. Na upieczonym spodzie układamy śliwki, które posypujemy kruszoną. Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 30 minut. Jeżeli śliwki były masło słodkie, to same owoce możemy jeszcze posypać cukrem i do ciasta można tez dodać odrobinę cukru pudru, ale jak śliwki są słodkie, to nie jest to konieczne.