Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Książka Kucharska: Pyszne tarty

Tarta ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Tarta ze śliwkami z kruszonką z mielonych migdałów

Tarta ze śliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta ze śliwkami

 

Sposób przygotowania:

Tarta ze śliwkami
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko, miękkie masło i szczyptę soli. Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto, jak będzie już gładkie i jednolite, to formujemy z niego kulkę i odkładamy na 30 minut do lodówki. Następnie wałkujemy i przenosimy do formy do pieczenia tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 15 minut. W tym czasie ze śliwek usuwamy pestki, a owoce kroimy na cząstki. Przygotowujemy kruszonkę z mielonych migdałów, cukru i miękkiego masła. Łączymy wszystkie składniki. Na upieczonym spodzie układamy śliwki, które posypujemy kruszoną. Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 30 minut. Jeżeli śliwki były masło słodkie, to same owoce możemy jeszcze posypać cukrem i do ciasta można tez dodać odrobinę cukru pudru, ale jak śliwki są słodkie, to nie jest to konieczne.
Tarta ze śliwkami
Spód przed pieczeniem dokładnie nakłuwamy widelcem
Tarta ze śliwkami
Na podpieczonym spodzie układamy cząstki śliwek
Tarta ze śliwkami
Całość posypujemy migdałową kruszonką. Kruszona jest dość słodka
Tarta ze śliwkami
Kawałek tary ze śliwkami i migdałową kruszonką :)