edyta337

edyta337

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 231]

Tarta ze śliwkami węgierkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Domowa słodka tarta z dodatkiem śliwek węgierek oraz płatkami z migdałów na kruchym i słodkim spodzie.

Tarta ze śliwkami węgierkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta ze śliwkami węgierkami

 

 

  • Nadzienie:
  • 500 g wyrażonych śliwek węgierek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

 

Sposób przygotowania:

Tarta ze śliwkami węgierkami
1.. Śliwki myjemy i wyrażamy środek, kroimy na ćwiartki. Dodajemy cukier, cynamon i skrobię ziemniaczaną. Mieszamy i odstawiamy na bok.

2. Mąkę wraz z cukrem pudrem przesiewany. Masło kroimy na kawałki, dodajemy jajko i szczyptę soli. Wyrabiamy ręcznie lub przy pomocy robota. Odstawiamy na 15 minut do lodówki.

3. Schłodzonego ciasto rozwalkowujemy na papierze do pieczenia i przekładamy do formy. Nakuwamy widelcem co kilka centymetrów. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni na około 15 minut. Resztę ciasta kroimy na paski do nałożenia na wierzch tarty.

4. Na schłodzone ciasto nakładamy wcześniej przygotowane śliwki oraz posypujemy płatkami z migdałów i nakładamy paski z ciasta.

5. Pieczemy około 15 -20 minut do zarumienienia ciasta.
Tarta ze śliwkami węgierkami
Śliwki myjemy kroimy na ćwiartki i dodajemy cukier, cynamon i skrobię ziemniaczaną
Tarta ze śliwkami węgierkami
Ciasto rozwalkowujemy na papierze do pieczenia i przekładamy do formy i nakuwamy widelcem
Tarta ze śliwkami węgierkami
Na wystegniete ciasto nakładamy wcześniej przygotowane śliwki
Tarta ze śliwkami węgierkami
Wierzch tarty posypujemy płatkami z migdałów i nakładamy paski z ciasta