Sposób przygotowania:
Tarta ze śliwkami węgierkami
1.. Śliwki myjemy i wyrażamy środek, kroimy na ćwiartki. Dodajemy cukier, cynamon i skrobię ziemniaczaną. Mieszamy i odstawiamy na bok.
2. Mąkę wraz z cukrem pudrem przesiewany. Masło kroimy na kawałki, dodajemy jajko i szczyptę soli. Wyrabiamy ręcznie lub przy pomocy robota. Odstawiamy na 15 minut do lodówki.
3. Schłodzonego ciasto rozwalkowujemy na papierze do pieczenia i przekładamy do formy. Nakuwamy widelcem co kilka centymetrów. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni na około 15 minut. Resztę ciasta kroimy na paski do nałożenia na wierzch tarty.
4. Na schłodzone ciasto nakładamy wcześniej przygotowane śliwki oraz posypujemy płatkami z migdałów i nakładamy paski z ciasta.
5. Pieczemy około 15 -20 minut do zarumienienia ciasta.
2. Mąkę wraz z cukrem pudrem przesiewany. Masło kroimy na kawałki, dodajemy jajko i szczyptę soli. Wyrabiamy ręcznie lub przy pomocy robota. Odstawiamy na 15 minut do lodówki.
3. Schłodzonego ciasto rozwalkowujemy na papierze do pieczenia i przekładamy do formy. Nakuwamy widelcem co kilka centymetrów. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni na około 15 minut. Resztę ciasta kroimy na paski do nałożenia na wierzch tarty.
4. Na schłodzone ciasto nakładamy wcześniej przygotowane śliwki oraz posypujemy płatkami z migdałów i nakładamy paski z ciasta.
5. Pieczemy około 15 -20 minut do zarumienienia ciasta.